ХОЛАНДИЈА И ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НАЈАВУВААТ НОВ ПРОЕКТ: Зајакнување на енергетската безбедност и независности во ЕУ

0

Холандија и Велика Британија најавија планови за нов далновод што ќе ги поврзе двете земји и морските турбини на ветер во Северното Море за да ја зголемат енергетската безбедност и обновливата енергија.

„Оваа нова врска дополнително ја зајакнува енергетската безбедност и независноста во Европа. Блиската соработка на полето на енергијата на ветерот и меѓусебното поврзување меѓу земјите од Северното Море е императив“, изјави холандскиот министер за клима и енергија, Роб Џетен.

Далноводот наречен „LionLink“ е втор од ваков вид и ќе носи доволно електрична енергија за да напојува повеќе домови отколку во Бирмингем и Манчестер заедно, соопшти владата на Велика Британија.

Се очекува да биде оперативен на почетокот на 2030 година, тој ќе биде четири пати поголем од единствениот друг интерконектор од ваков вид и ќе носи до 1,8 гигавати.

„Со тоа што Северното Море стана најголем снабдувач на зелена електрична енергија за Холандија и големи делови од Европа, ние сме подготвени да ја прошириме меѓусебната врска меѓу двете земји“, рече Џетен.

Министрите за енергетика на Обединетото Кралство и Холандија ќе ги објават плановите за поврзување на Самитот на Северното Море во Белгија, на кој ќе учествуваат претставници од деветте земји и високиот претставник на ЕУ за енергетика, Кадри Симсон, за да разговараат за идните амбиции во офшор ветерот.

Се очекува британскиот секретар за енергетска безбедност, Грант Шапс, да потпише меморандум за разбирање со Данска за зајакнување на соработката за транзиција од фосилни горива кон обновливи извори на енергија.

„Заедно со силните врски што ги имаме со нашите северноевропски соседи обединети денеска на Самитот на Северното Море, ја зајакнуваме нашата енергетска безбедност и испраќаме силен сигнал до Русија на Путин дека деновите на нејзината доминација на светските пазари на електрична енергија навистина се завршени. рече Шапс.

Според холандската влада, LionLink ќе ја поддржи декарбонизацијата и пазарната интеграција, ќе ја зајакне безбедноста на снабдувањето и ќе претставува важен чекор кон интегрирана офшор мрежа во Северното Море.

„Тоа е прв чекор и одлична можност да се научи како се формира офшор мрежа“, рече Манон ван Бик, извршен директор на TenneT, холандскиот преносен систем оператор кој работи со британската Национална мрежа за развој на проектот.

ОК веќе има 8,4 гигавати интерконекторски капацитет, вклучително и поврзување со електрична енергија со Белгија. LionLink ќе го зголеми тоа за една петтина.

„ Поврзувањето на ветерните електрани со повеќе пазари истовремено ја менува играта за енергетската инфраструктура и нè носи чекор поблиску до реализација на огромниот зелен енергетски потенцијал на Северното Море“, рече Бен Вилсон, претседател на National Grid Ventures.

„Сега ни треба вистинската политичка, правна и регулаторна рамка за да го оствариме ова и да воспоставиме заемно корисна мрежа на Северното Море за да обезбедиме почиста, поправедна, побезбедна и поприфатлива енергија за потрошувачите во ОК и Европа“, додаде тој.