Храната што ние ја јадеме, во Соединетите Американски Држави е – забранета

Јајцето Киндер не само што не може да се купи во продавниците во САД, туку ќе биде одземено на аеродромот доколку се обидете да го внесете во земјата.

Соединетите Американски Држави, ветената земја и синоним за практичното, но понекогаш и бесмислено. Ајде да размислиме само за необичните закони што може да ве одведат во затвор во Америка. Така, кај нас и во остатокот од светот во САД можат да се забранат доста вообичаени работи, а ние ги издвоивме најнеобичните забрани. Дали се оправдани проценете сами…

Киндер јајца
Јајцето Киндер е измислено во Италија во 1972 година . Станува збор за чоколадо во облик на јајце во кое има пластична кутија со играчка. Иако овој десерт е популарен во повеќето земји, откако се појави на пазарот, во Соединетите Американски Држави со закон е забранет.

Американската влада ги забрани јајцата Киндер токму поради играчката во пластична кутија, која ја гледа како потенцијална опасност од гушење за малите деца. Јајцето Киндер не само што не може да се купи во продавниците во САД, туку ќе биде одземено на аеродромот доколку се обидете да го внесете во земјата.

Коњско месо

Истражувањата покажаа дека коњското месо е исклучително здраво – богато е со протеини и железо, а има низок процент на масти. Иако не е нелегално да се јаде коњско месо во Соединетите држави, нелегално е да се продава коњ за човечка исхрана.

Некои држави, како што е Тексас, конкретно забрануваат продажба или колење на коњи наменети за човечка исхрана. Забраната дојде поради неконтролираното давање на опасни лекови на коњите пред колењето во САД, што може да биде опасно и по здравјето на луѓето.

Црниот дроб од гуска

Паштета од црн дроб од гуска е добро познат специјалитет на француската кујна. Но, неговото производство и продажба во некои делови на Соединетите Американски Држави, како Њујорк и Калифорнија, е забрането со закон.

Забраната дојде поради насилниот начин на хранење на гуските. Младите гуски се хранат со храна, обично пченка, сè додека нивните црн дроб не отечат до осум пати од природната големина. Отечениот црн дроб потоа се користи за подготовка на оваа паштета.