ХРВАТСКА СЕ НАОРУЖУВА ВО ГОЛЕМА ТАЈНОСТ: Загреб го набавува ова МОЌНО ОРУЖЈЕ, ВЛАДЕЕ ЗАКОН НА ТИШИНА! Познат е само еден детал

0

Министерството за одбрана на Хрватска ќе набавува беспилотни летала камикази за хрватската армија. Ова е заклучокот по презентацијата на беспилотните летала за министерката за одбрана Марија Баножиќ и началникот на Генералштабот адмирал Роберт Храњ.

Презентација на беспилотни летала се одржа само за високи претставници на армијата и Министерството за одбрана, без присуство на цивилни медиуми.

Во кусото соопштение на веб-страницата на Министерството за одбрана се наведува дека „на воениот полигон е тестиран авионски систем без екипаж на хрватски производител, односно неколку видови модерни камикази беспилотни летала“.

Во соопштението се споменува и изјавата на министерката за одбрана Марија Баножиќ дека „камиказите беспилотни летала се модерно оружје и со многу армии покажуваат извонредни резултати во стекнување предности на бојното поле. Продолжуваме да ја опремуваме хрватската армија со најсовремени технологии и развиваме капацитети“.

Заедно со соопштението објавени се и две фотографии, но на ниту една од нив е дронот камиказа. За се останато владее целосна тишина.

Нема информации кој е производителот на дронови, чии дронови се тестирани, колку од нив Хрватска би купила, во кој било временски период. Ова е една од првите информации дека хрватската армија има намера да набави борбени беспилотни летала. Денес, HV има неколку дронови Orbitec и неколку дронови Skylark кои се користат за надзор и извидување на теренот.

Беспилотните летала Kamikaze станаа светски познати по нивната употреба во Украина, каде што ги користат двете страни во војната. Во принцип, станува збор за наведувана ракета чија предност е што може да лебди над нападната област до избраниот момент на напад.

Тие можат да носат околу 50 килограми експлозив, мали се и преносливи и лесно се лансираат. Соединетите Американски Држави ја опремиле украинската армија со беспилотно летало камиказе Switchblade 300, кое тежи околу 2,6 килограми и може да се носи во ранец.

Многу лесно се поставува и лансира и може да лета 15 минути со брзина од 96 km/h, додека неговата камера и GPS систем ја снимаат позицијата или објектите на непријателот.

При таргетирање на цел и примање команда, дронот може да забрза до 160 km/h и да удри во одредена област, експлодирајќи. Беспилотните летала Kamikaze станаа популарни бидејќи можат да се користат како крстосувачки ракети, но се многу поевтини. Проценките велат дека нивната цена е околу 20 илјади долари.