Христијан Мицкоски: “Влада без ДУИ, а уставните амандмани да бидат ефективни кога Македонија ќе стане членка на ЕУ“

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски денеска од Кочани повтори дека нивниот услов за да евентуално да гласаат за уставните амандмани би бил влада без ДУИ до избори и уставните амандмани да станат ефективни тогаш кога земјава ќе стане членка на ЕУ.

Од лидерската средба вчера важно е да констатираме дека во овој момент Владата го нема потребното мнозинство во Парламентот за уставните измени што ги прифати пред една година без да биде консултирана опозицијата, односно ВМРО-ДПМНЕ. Кога се нудеше ВМРО-ДПМНЕ тие го одбија, кога предупредуваше тие го игнорираа и потоа кога нудевме континуирано решение тие решенија ги игнорираа“, кажа тој.

Повтори дека ВМРО-ДПМНЕ нема да прифати промена на Уставот под бугарски диктат.

Како одговорна политичка партија и како одговорни политичари секогаш сме подготвени да разговараме кога станува збор за иднината на нашата татковина. Таков беше и разговорот на лидерската средба со Ковачевски. Од негова страна беше дадена понудата да отстапи пет министерства кои во овој момент ги управува владата на СДСМ и да му ги понуди на ВМРО-ДПМНЕ, а за возврат на тоа ВМРО-ДПМНЕ да даде поддршка на уставните амандмани, да се завршат тие амандмани, да се отпочнат преговорите, и потоа така да се оди на избори“, кажа Христијан Мицкоски.

Повтори дека одговорил на тоа дека ја прифаќаат понудата ВМРО-ДПМНЕ да учествува во идната влада до избори, но под одредени услови.

Прв услов е конечно Македонија да ја ослободиме од ДУИ. Таа нема потреба да биде во таа условно кажано преодна влада. Го поздравувам потегот на Бујар Османи што тоа го прифати во името на ДУИ. Кога станува збор за уставните амандмани, еве да речеме да го прифатиме гласањето за тие, но да биде одложен ефектот, односно со одложено дејство. Практично околностите нема да се променат, нема да имаме промена на Устав, тие амандмани нема да бидат дел од тој устав, се до моментот додека Македонија не стане земја членка на ЕУ“, вели Мицкоски

На тој начин, според него, се заштитува нашиот идентитет, и на тој начин ние кажуваме дека нема отстапки што ќе можат да му наштетат на нашиот идентитет