Хроничната главоболка може да биде поврзана и со недостаток на витамин

Честите главоболки и мускулно-скелетни болки се дел од комплексот на симптоми предизвикани од недостаток на витамин.

Хроничната главоболка и мигрената, меѓу другото, може да бидат предизвикани и од недостаток на одреден витамин. Откриено е дека нискиот витамин Д може да предизвика мигрена и други главоболки. Внесувањето доволно витамини е важно за одржување на здравјето, а витаминот Д не е исклучок.

Која е врската помеѓу хроничната главоболка и ниското ниво на витамин Д?

Недостатокот на витамин Д може да се поврзе со широк спектар на здравствени проблеми, како што се:

 • дијабетес
 • срцева болест
 • висок крвен притисок
 • карцином
 • автоимуни состојби
 • остеопороза
 • а, според истражувањата, може да биде и причина за главоболки.

Многу луѓе кои имаат проблеми со главоболки, вклучително и мигрена, исто така имаат недостаток на витамин Д. Недостатокот на витамин Д може да предизвика мигрена и други главоболки на повеќе начини , бидејќи премалку витамин Д може:

 • предизвикуваат воспаление
 • предизвикува чувствителност на невроните
 • промена на нивото на хемиски соединенија во мозокот
 • го зголемува формирањето на азотен оксид (молекула важна за нервните импулси)
 • намалување на апсорпцијата на магнезиум
 • намалување на мелатонин.

Како витаминот Д влијае на главоболката?

Истражувачите откриле дека ниското ниво на витамин Д е поврзано со главоболки. Имено, кога ги споредиле учесниците со најниско и највисоко ниво на витамин Д, оние со недостаток на витамин Д имале повеќе од двојно поголеми шанси да добијат главоболка барем еднаш неделно.

Сепак, многу од учесниците со недостаток на витамин Д немале хронични главоболки – 68 проценти од испитаниците имале недостаток на витамин Д, но само 9,6 проценти од учесниците изјавиле дека имаат хронични главоболки. Сепак, учесниците со главоболки имале пониски просечни нивоа на витамин Д од оние без главоболки.

Како да знаете дали имате недостаток на витамин Д?

Може да имате недостаток на витамин Д ако имате некој од следниве симптоми:

 • Болка во коските
 • Мускулна слабост (мускулно-скелетна болка)
 • Болка во мускулите
 • Деформирани коски
 • Слаби и скршени коски
 • Остеопороза или остеопенија.

Доените бебиња, постарите возрасни лица и луѓето со потемна кожа се изложени на поголем ризик да развијат дефицит на витамин Д. Исто така, едно лице може да биде повеќе изложено на ризик од недостаток на витамин Д ако има некоја од следниве состојби:

 • Целијачна болест
 • Кронова болест
 • Хронично заболување на бубрезите или црниот дроб
 • Хистоплазмоза
 • Хиперпаратироидизам
 • Лимфом
 • Дебелината
 • Остеопороза
 • Саркоидоза
 • Туберкулоза.

Каков третман се користи кога хроничната главоболка е предизвикана од недостаток на витамин Д?

Доколку главоболките се предизвикани од ниско ниво на витамин Д, третманот е насочен кон зголемување на нивото на витамин Д во организмот. Покрај главоболките, лекувањето на недостаток на витамин Д може да помогне и со други здравствени проблеми и симптоми. Давателот на здравствена заштита може да препорача пациентот да започне со дополнителен додаток со витамин Д. Во зависност од тоа колку се ниски нивоата на витамин Д, давателот на здравствена заштита ќе ја одреди дозата на витамин Д и колку често треба да се зема. Земањето додатоци на витамин Д може да помогне да се намали зачестеноста на главоболките, особено кај луѓето со мигрена.

Исто така, нивото на витамин Д може да се зголеми со консумирање на храна богата со витамин Д – говедски црн дроб, сирење, јајца, масна риба (лосос, туна, скуша), млеко, житарки, сок од портокал, млечни производи, печурки… Но, некои луѓе имаат проблеми со апсорпција на хранливи материи од храната поради состојби како што се целијачна болест, синдром на кратко црево и нетолеранција на лактоза . Затоа, можеби нема да можат да апсорбираат доволно витамин Д од храната во нивната исхрана. Во тој случај, доволно е да поминете време надвор, во сончев ден, бидејќи најголемиот дел од витаминот Д во нашиот организам доаѓа од сонцето.