Цел на државната кампања: Фон дер Лајен не ни трепна кога дозна за поттикнувачките плакати во соседната земја

Урсула фон дер Лајен стана мета на новата кампања што ја започна Виктор Орбан поради сериозните обвинувања против политиките на Европската унија.

Низ Унгарија се појавија билборди на кои се гледа претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен како стои до Александар Сорос , 38-годишниот син на милијардерот Џорџ Сорос и актуелниот претседател на Фондацијата Отворено општество (ОСФ), а текстот е напишан со големи букви. букви: „Да не танцуваме на мелодијата што ја свиркаат!“

Иако унгарската влада во минатото го оцрнуваше семејството Сорос и ОСФ, кои донираа за поддршка на граѓанските организации ширум светот, ова е првпат Фон дер Лајен да биде цел на кампања предводена од државата.

Необврзувачката консултација е збир на пристрасни изјави за различните политики на ЕУ кои бараат од граѓаните да изберат помеѓу два можни одговори, еден против и еден за, објаснува Еуроњуз . Како дел од кампањата, анкетите ќе бидат испратени до унгарските домаќинства до Божиќ и треба да се вратат најдоцна до 10 јануари, со достапна онлајн верзија.

Повеќето од 11-те прашања вклучуваат лажни информации, како што се тврдењата дека финансиската поддршка од Брисел за палестинската организација стигнала и до Хамас, што не е докажано и дека Брисел сака да создаде мигрантски гета во Унгарија, што не постои во миграцијата на блокот реформи.

Другите прашања се фокусираат на воената и финансиската поддршка на ЕУ за Украина и кандидатурата за членство на земјата разурната од војна, на што се противи унгарскиот претседател Виктор Орбан .

Реагирајќи на поставувањето на билбордите, главниот портпарол на Европската комисија, Ерик Мамер , изјави дека фон дер Лајен, откако и ги покажале сликите, била целосно рамнодушна и не ни трепнал.

„Претседателот има целосна доверба во способноста на унгарската јавност да одлучува врз основа на објективни, фактички информации за она што го правиме“, рече Мамер.

„Да бидеме јасни. Знаеме дека ова не е прв пат. Веројатно нема да биде последен пат. Имаме работа. Имаме кризи да управуваме. Имаме политики што треба да ги спроведеме“.