Цел ни е до влезот во ЕУ да имаа целосно дигитализирани патарини, најави Маричиќ

0

– Наша целта е до зачленувањето во ЕУ да имаме целосна дигитализација на патарините во земјата, изјави денеска во Брисел вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ.

– Целта е до членство да се усогласиме со оваа политика, а тоа значи дека до членството во ЕУ да имаме целосна дигитализација. Тоа не значи дека нема да има вработени луѓе, но значи дека начинот на којшто ќе се наплаќа таксата за патарина ќе биде дигитализирана, истакна Маричиќ.

Тој нагласи е важно мрежата целосно да функционира и патарина да може да се плаќа како и во други држави, каде обично таа се наплатува на влез во државата и потоа важи за целата држава.

– Тоа  не значи дека се укинуваат патарите, ниту вработените. Се модернизира начинот на кој што се плаќа, којшто треба да биде непречен и да не предизвикува гужви. Целта е на патиштата да нема гужви и бизнисот, патувањата и туризмот непречено да се одвиваат, додаде Маричиќ во Брисел каде учествува нa објаснувачкиот скрининг состанок за Кластерот 4 – Зелена агенда и Одржлива поврзаност.