Цените на храната во светот продолжуваат да паѓаат

Вредноста на индексот на цените на кошницата со основни прехранбени производи на почетокот на годината е за 18 отсто помала од вредноста во март минатата година, првиот месец од руската инвазија на Украина.

Цените на храната паднаа и во јануари, десетти месец по ред, како одраз на пониските цени на маслодајните семиња и млекото и млечните производи, објави Агенцијата на ОН за храна и земјоделство (ФАО).

Индексот на цените на кошницата основни прехранбени производи падна за еден поен минатиот месец во однос на ревидираната вредност во декември, на просечни 131,2 поени, што е најниско ниво од септември 2021 година, објави Ројтерс повикувајќи се на ФАО.

Вредноста на тој индекс на почетокот на годината е за 18 отсто помала од вредноста во март минатата година, првиот месец од руската инвазија на Украина.

Најмногу поскапеа растителните масла на почетокот на годината, за 2,9 отсто во однос на декември, поради намалената побарувачка на палминото и соиното масло и обилната понуда на сончогледово и масло од репка.

Млекото и млечните производи поевтинија за 1,4 отсто, а шеќерот за 1,1 отсто во однос на декември.

Цените на житариците и месото непроменети

Цените на житарките беа повеќе или помалку непроменети во однос на декември, бидејќи намалувањето на цената на пченицата за 2,4 отсто под влијание на силно производство во Русија и Австралија го неутрализираше растот на цените на оризот од 6,2 отсто, поддржан од бранот побарувачка во некои азиски земји.

Во однос на јануари минатата година, цените на житарките се повисоки за 4,8 отсто, пресмета ФАО.

Во однос на декември, цените на месото не бележат значителна промена, бидејќи намалувањето на цената на живинското, свинското и овчо месо беше спротивставено со растот на говедското месо на бранот зголемена побарувачка.

Во одделни проценки за понудата и побарувачката на пазарите за жито, ФАО ја зголеми својата прогноза за глобалното производство на жито во 2022 година на 2,765 милијарди тони, од претходно прогнозираните 2,756 милијарди тони.

Агенцијата предвидува рекордно глобално производство на пченица во 2022 година благодарение на ревидираните проценки на засадените површини во Австралија и Русија.

Можни проблеми со цената на ѓубривата

Проценката за светското производство на ориз е ревидирана надолу бидејќи кинеското производство е пониско од очекуваното и сега се прогнозира дека ќе падне за 2,6 отсто од највисокото регистрирано ниво во 2021 година.

Раните индикации за 2023 година сигнализираат поголема површина засадена со зимска пченица на северната хемисфера, соопшти ФАО, предупредувајќи сепак дека земјоделците би можеле да ја намалат употребата на ѓубрива поради повисоките трошоци, што може негативно да влијае на приносите.

Потрошувачката на житарици треба да биде во сезоната 2022/23. благо се намали, за 0,7 отсто, на 2,779 милијарди тони.

Залихите на житни култури треба да достигнат 844 милиони тони на крајот на сезоната и да бидат за 1,2 отсто пониски од рекордното ниво на почетокот на сезоната, пресмета ФАО.