ЦРНА ГОРА ЈА лансираше вселенската програма Абазовиќ: Во тек е развој на сателитот Луча, кој ќе биде лансиран во орбитата

0

Црна Гора ќе лансира вселенска програма за прв пат во историјата , најави премиерот Дритан Абазовиќ .

Тој најави дека Министерството за наука за ова ќе даде информација на наредна седница на Владата.

„Разговаравме со организација која веќе беше активна. Тие се одлични луѓе, иноватори кои го испратија т.н. се добри луѓе, кои ни помогнаа“, рече тој.

„Црна Гора лансира вселенска програма и во тек е развојот на сателитот „Луча“, кој треба да биде лансиран во вселената“, рече Абазовиќ.

Тој додаде дека Црна Гора отвора друга перспектива.

„Тоа е да се стане нација која учествува и во активностите на другите земји низ светот, тоа е нешто што е иновативно, да се развие и тој тип на програма“, рече Абазовиќ.

Тој додаде дека се надева оти „нашата „Луча“ во некој догледен период, во 2023, 2024 година, кога и да е, мислам дека ќе послужи за гордост“.

„Нашиот сателит ќе биде лансиран во орбитата, бидејќи има многу сателити на други земји“, рече Абазовиќ.

Владата соопшти дека денеска премиерот разговарал со Нина Дракулиќ, Никола Перовиќ и Филип Јовиќевиќ, претставници на организацијата Montenegro Space Research, која го лансираше проектот за лансирање на првиот црногорски сателит „Луча“.

Отворен Балкан, Александар Вучиќ, Дритан Абазовиќ

Абазовиќ, како што е соопштено, нагласил дека Владата преку Фондот за иновациска дејност сака да ги поттикне младите да креираат иновации, наведувајќи дека тие се „мразокршачи“ во нашето општество кои треба да ја променат економската, образовната и научната слика на Црна Гора.

„Ја лансираме црногорската вселенска програма, стоиме зад нашите иноватори кои го развиваат сателитот Луча“, рече Абазовиќ.

На состанокот се разговараше за претходното лансирање на црногорскиот тест сателит, во октомври минатата година.

Претставниците на Montenegro Space Research, како што се наведува во соопштението, го информирале Абазовиќ за деталите од таа активност.

„Во разговорот беше договорена понатамошна комуникација во врска со надминување и решавање на административните проблеми поврзани со лансирањето на првиот црногорски сателит ’Луча’, при што беше договорено дека во комуникација со Министерството за наука и технолошки развој, сите потребни претпоставки ќе да се направи“. создадена со цел непречено да се развие проектот на првиот црногорски сателит. Разговаравме и за млади црногорски научници во светот кои би можеле да дадат значаен придонес во развојот на споменатите проекти“, се наведува во соопштението.