ЦРН ЛЕБ ПОВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ КАЈ НАС? Еве на што треба да внимава секој кога купува леб

Дали знаете како да препознаете кафеав леб? Горан Пралица од Сојузот на пекари на Србија откри неколку совети…

Оние кои се љубители на здрава исхрана генерално ќе го избегнуваат белото брашно, а со тоа и обичниот бел леб . Алтернатива наоѓаат во интегрален, пченка, хељда и црн леб.

Што всушност претставува, од што се состои, но и како да се избере добар и вистински црн леб, објасни Горан Пралица од Сојузот на пекари на Србија како гостин на ТВ Прва .

„ Црниот леб порано беше социјална категорија на полубел леб кој беше многу сличен по бојата на белиот, но беше обоен за да може да се одвои и за луѓето подобро да видат што купуваат“, објасни Пралица, мислејќи на составот на црниот леб.

Исто така, порано се правеше од мелено цело зрно, имаше белузлава боја со ситни жолти никулци во него, додека за темна нијанса се додаваше пециво. Исто така, познато е дека историјата на правењето црн леб влече корени од ерата на социјализмот. Како што објасни Пралица, тој леб одамна го нема на нашиот пазар, туку само полубел.

Патем, сите други видови леб што изгледаат како да се црн, не се. Тоа е леб кој се прави од бело брашно и одредени видови житарки, кои не се пченица“, објасни тој и додаде дека често се ‘рж, јачмен или леќата брашно во прашање.

„Белиот леб се прави од брашно од типот 500, додека граѓаните можат да мешаат и мешаат одредени други видови специјални лебови со полубел или црн леб поради нивната боја и состав. Многу е важно граѓаните внимателно да ја прочитаат декларацијата на која стои што содржи“, забележа Пралица.за крај.