ЧАРЛС НА КРУНИСУВАЊЕТО МОРА ДА ИСПОШТУВА БИЗАРНА ТРАДИЦИЈА: Ова е првото нешто што го чека на историската церемонија

0

Велика Британија е на само неколку часа од историскиот настан , крунисувањето на кралот Чарлс во Лондон, при што ќе се одржи свечена церемонија која ќе вклучува низа протоколи, а еден од побизарните е оној чии детали се откриени од кралскиот биограф Хуго Викторс.

Камила Паркер Боулс, кралот Чарлс

Кралот ќе биде помазан со свето масло и ќе ги добие топчето, прстенот и жезолот пред да биде благословен за време на историската служба. Тогаш тие ќе се заколнат дека ќе ја одржуваат и зачуваат неприкосновено населбата на Англиската црква и доктрината, богослужбата, дисциплината и владата на истата, според законот утврден во Англија. Секој од овие елементи на церемонијата ќе има свое значење, колку и да е древен.

И една од понеобичните и побизарните традиции ќе вклучува набљудувачи да проверуваат за да се уверат дека некој нема лажно да се претстави како Чарлс додека тој влегува во опатијата.

„Кралот ќе пристигне во 10.53 часот – тоа ќе биде седумминутна поворка, не толку долга како поворката на кралицата во опатијата. Првото нешто што треба да се направи е препознавањето, за да се потврди дека вистинската личност стои пред нив. Обичајот очигледно датира одамна во минатото, но денес знаеме дека го имаме вистинскиот маж и тоа е прилично шармантно“, објасни Хуго за The Mirror.

Кралицата Елизабета

На крунисувањето на покојната кралица Елизабета во 1953 година, на церемонијата во Вестминстерската опатија се собраа околу осум илјади луѓе, додека кај Чарлс се очекува да има две илјади. И бидејќи крунисувањето ќе биде еден од најголемите кралски настани во последните 70 години, се очекува речиси сите членови на кралското семејство да бидат таму за да бидат сведоци.