Четири начини да се заразите со генитални болести и без секс

Користењето на истиот пешкир е едно од нив!

Овие секојдневни активности изгледаат сосема безопасни, но токму тие се извор на бактерии и главни носители на разни вируси, па затоа треба да внимаваме како би ги користеле тие крпи.

Без разлика, сите ние сме изложени на овие опасности! И, се разбира, никогаш не ги споделувајте со другите. Четири носители на вируси:

Балсам за усни

Мелем за усни, маснотии од грозје, кармини, но и цигари се нешто што треба да го користите исклучиво вие и не треба да ги позајмувате од други или да ги позајмувате на други, пренесува Телеграф.

Влажни крпи

Сексуално преносливите болести се бактериите и вирусите и лесно се размножуваат на влажни предмети, додека пешкирот и онака е еден од нив.

Исто како и мелемот, секогаш внимавајте да имате свој пешкир со себе што нема да го споделите со никого. Постои голем ризик од инфекција со трихомонијаза, која е непријатна вагинална болест.

Бричот

Колку и да треба да брзате, додека го имате бричот на вашата сестра или цимер веднаш пред носот – не го користете! При бричење на кожата се создаваат мали оштетувања и исеченици кои можат да станат отворена врата за вируси!

Преку крвта што останала на површината на облеката, која сте ја позајмиле од други луѓе, лесно можете да носите преносливи болести како хепатитис Б во крвотокот.

солариуми

Освен што го загрозуваат здравјето на кожата, овие места се идеални места за преносливи генитални заболувања. Ако мислевте дека ултравиолетовото зрачење во солариумот ќе ги уништи сите бактерии, целосно се лажете. Сосема е сигурно дека ХПВ вирусот ќе преживее, додека се пренесува со контакт кожа на кожа или преку заразен предмет.

Долната облека во солариум нема да ве заштити толку многу, бидејќи хуманиот папилома вирус може да живее на прстите и на другите делови од телото. Ако не можете без солариум, изберете ги исклучиво оние салони кои се безбедни, чисти и внимавајте на хигиенските и безбедносните мерки.