ЧЕШМА УБИЕЦ ВО БИТОЛСКО ОДЗЕМА ЖИВОТИ: Јаглерод моноксид се собира во длабочините на изворот, за 15 години загинаа повеќе од десет жители

Минатата година, на крајот на октомври, битолската јавност беше шокирана кога двајца браќа А.Н.(68) и К.Н.(63) за само неколку минути ги загубија животите кај чешмата за полнење минерална вода кај Кисела вода, во близина на село Крстоар, поради јаглен-моноксид што се собира на тоа место,

„Убијската чешма“, како што со децении ја нарекуваа битолчани, однесе уште два животи, а непосредно пред нив од смртоносниот гас кај чешмата загина уште еден битолчанец. Така во 2022 година на исто место и од иста причина животот го загубија тројца битолчани.

Според сеќавањата на мештаните кои со години истурале минерална вода од оваа чешма, во последните 15 години од труење со гас починале повеќе од десет лица.

Но, „убиствената фонтана“ е заштитена само со импровизиран катанец, кој секој може да го отвори и да се спушти по скалите до изворот, а надлежните не ги преземаат потребните заштитни мерки. Иако на ѕидот над фонтаната има напишано предупредување дека е опасно да се наполни со вода, сепак има луѓе кои не се плашат и се полнат со вода од оваа фонтана.

– Не можам да разберам зошто луѓето полнат вода од смртоносен извор. Иако водата е здрава и правилна, гасот е проблем. Тие треба да знаат дека тоа е опасно по живот. Но, не можам да разберам зошто властите не го закопуваат или барем го штитат изворот, кој така останал од времето на Османлиите – вели Иљо Илиевски, сопственик на црквата „Свети Ѓорѓија“ во Сребрена вода.

Во Центарот за јавно здравје во Битола наведуваат дека нивна надлежност во однос на фонтаната е само во однос на тоа дали водата е погодна за пиење или не. Општината и градителот се одговорни за физичкото обезбедување на славината и заштитата на граѓаните.

Но, за жал, на сето тоа се мисли само кога некој ќе се повреди. Веднаш потоа, освен поставувањето на нов предупредувачки знак, кој трае само неколку дена пред да биде уништен и фрлен, се друго се заборава.

Надлежните во изминатите години имаа готово толкување дека со спуштање под површината собира отровен гас кој досега беше причина за неколку смртни случаи.

Битолчани се децидни фонтаната да се затвори или, пак, да се најде начин да се издигне над површината на земјата и на тој начин да се избегне опасноста од насобирање на смртоносен гас и потенцијална опасност од труење.