Чкаља каков до сега не сте го виделе: Во чест на 100-годишнината од раѓањето на познатиот актер, за првпат се изложени неговите приватни работи (фото)

Во пресрет на стогодишнината од раѓањето на Миодраг Петровиќ Чкаља, што се слави на 1 април, Југословенската кинотека во вторникот ја отвори мултимедијалната изложба „Победа на насмевката“ на Ирина Кондиќ.

Миодраг Петровиќ Чкаља

– Може да се каже дека актерската игра на Чкаља стана олицетворение на филмската и телевизиската комедија кај нас. Секогаш е возбудливо да се пристапува до такви личности, уметнички дела или феномени кои станале дел од популарната култура до таа мера што изгледа како да знаеме сè за нив и дека нема потреба да размислуваме за нив, да ги анализираме и толкуваме – истакна Југослав Пантелиќ.

Лични работи

Претставата се состои од два дела, а покрај селекции од богатата кариера на актерот, во неа се вклучени и личните предмети на Чкаља, предмети кои ги подари семејството Петровиќ.

Големо внимание привлече костимот на Чкаља од Јованча Мициќ од филмот „Околу светот“ (1964) .

Миодраг Петровиќ Чкаља

Исто така, во негова чест беше прикажана и дигитално реставрирана верзија на овој филм на Соја Јовановиќ.