Членовите на ДИК со реакција во јавноста: Имаме притисоци и закани од политички партии

Претседателот и петте членови на Државната изборна комисија стравуваат за својата безбедност. Во соопштението за јавноста потпишано од претседателот Александар Даштевски, Радица Ристеска, Оливер Ристовски, Борис Кондарко, Бобан Стојаноски и Абдуш Демири, велат дека се загрижени од изјавите на политичките партии и високите функционери по откажувањето на изборите од ДИК. во седум избирачки места.

Писмениот одговор не е потпишан од потпретседателката Дитмире Шеху, која ја претставува партијата ДУИ во Државната изборна комисија.

„Покрај тоа што сме лично понижувани и навредувани, дури и како членови на највисоката институција за организирање и спроведување на избори, изложени сме и на неосновани и несоодветни јавни политички притисоци и закани за кривична одговорност поради одлуките на ДИК. „Следејќи го контекстот и интензитетот на нападите, пцовките и навредите, исто така сме загрижени дека е можно тие да прераснат во лични напади врз нашата безбедност“, се вели во соопштението на ДИК.

Првите закани за кривични пријави против членовите на ДИК дојдоа од Европскиот фронт предводен од ДУИ на денот кога Комисијата почна да ги разгледува приговорите.
Техничкиот премиер Џафери синоќа обвини дека ДИК прави изборен инженеринг по што, според него, имало меѓупартиски договор за гласање и надгласување додека се разгледувале приговорите.

Од ДИК нагласуваат дека процесот бил правен и поткрепен со аргументирани докази за откажување на гласањето на седум избирачки места.

„За ДИК нападите, притисоците и интервенциите на одредени политички партии и поединци од техничката Влада во изборните процедури, како и во работата и одлучувањето на ДИК и Управниот суд“, велат од ДИК.