Човечкиот вид речиси исчезнал пред 900.000 години: „Имаше среќа што преживеавме, но…

Нашата лоза на предците, која се оддалечила на еволутивното дрво од гранка на други мајмуни пред седум милиони години, се соочила со суша

Раните човечки предци во Африка речиси изумреле пред околу 900.000 до 800.000 години, според студијата објавена во списанието Science.

Научниците веруваат дека во тоа време нашата лоза на предците, која се одвоила од гранката на другите мајмуни на еволутивното дрво пред седум милиони години, се соочила со климатски промени кои доведоа до силна суша во Африка и Евроазија. Овој екстремен климатски настан можеше да доведе до популационо „тесно грло“ кое за малку ќе ја избрише нашата лоза на предците бидејќи се намали на околу 1.300 единки.

– Бројките што произлегуваат од нашата студија кореспондираат со оние на видовите кои во моментов се во опасност од исчезнување – изјави за Гардијан проф. Џорџо Манци , антрополог од Универзитетот Сапиенца во Рим и еден од авторите на истражувањето.

Научниците ги анализирале геномските секвенци на 3154 живи индивидуи, од 10 африкански и 40 неафрикански популации. Со гледање на различните верзии на гени во популацијата, можно е грубо да се одреди времето кога првпат се појавиле одредени гени: колку повеќе време поминало, толку е поголема шансата да се појават различни варијанти на гени. Со проценка на фреквенцијата со која се појавувале гените со текот на времето, научниците можат да добијат увид во тоа како популацијата на луѓето од предците растела и се намалувала со текот на времето.

Но, Манзи и неговите колеги веруваат дека популациското „тесно грло“ можеби довело до појава на нов вид, Homo heidelbergensis. Се смета дека е хомо хејделбергенсис. заедничкиот предок на современите луѓе и нашите роднини, неандерталците и Денисовците. Според сегашните сознанија, хомо сапиенсот се појавил пред приближно 300.000 години.

– Имавме среќа што преживеавме, но… Од еволутивната биологија знаеме дека појавата на нов вид може да се случи во мали, изолирани популации – додаде Манци.

Но, и хомо сапиенсот бил на работ на истребување за време на еволуцијата. Пред околу 70.000 години, Африка беше погодена од катаклизмична суша, како резултат на која човечката популација речиси изумре, бидејќи бројот на нејзините членови беше намален на околу 2.000 единки. Но, овие храбри и издржливи луѓе преживеале, а нивните потомци тргнале од Африка да го освојат светот пред околу 60.000 години. На нивниот пат се сретнале со други видови, Денисовци и неандерталци, со кои спорадично се мешале.

Но, сè уште останува мистерија зошто тие целосно ги потиснаа и Денисовците и неандерталците. Ниту едно место на планетата не го избегнало влијанието на хомо сапиенсот, од дождовните шуми исчистени за фарми до длабочините на океаните каде што може да се најде микропластика. Во ноември минатата година, светската популација достигна осум милијарди луѓе.