Чудесниот остров на кој еден килограм компири чини 30.000 денари

0

Компирите bonotte внимателно се одгледуваат и уште повнимателно се берат на врвот на зрелоста во мај, што трае само една недела. Тогаш во зори се собираат 2.500 берачи и работат до зајдисонце…

Евтината народна храна често вклучува компири, но не и оние кои доаѓаат од малиот француски остров Ноармутие, западно од Нант. Малите жолти компири се најскапи во светот, а нивната цена се движи до 30.000 денари за килограм. Тие растат само во островската почва на Бискејскиот залив, богата со минерали – на парче земја што мириса на океан и алги.

Компирите bonotte внимателно се одгледуваат и уште повнимателно се берат на врвот на зрелоста во мај, што трае само една недела. Во тоа време во зори се собираат 2.500 берачи и работат до зајдисонце. Рачно ја отстрануваат кртулата за златните компири да блеснат на масите на најдобрите светски ресторани.

Се карактеризираат со нежна арома на лимон, мирисаат на јаткасти плодови и се карактеризираат со солен, минерален вкус кој долго се задржува на непцето. Се користи за супи, салати, креми или пиреа, но како и да се користи – најважно е кората, која ја зачувува суштината на морето и почвата, да не се лупи.

Но, францускиот деликатес има лут противник. Пред неколку години, британскиот синџир супермаркети „Теско“ започна со комерцијализација на компири, продавајќи ги под цената од околу 150 денари за килограм. Заедничките роднини на француските благородници растат преку Ла Манш, на британска територија. Островот Џерси има слична клима и почва, но познавачите тврдат дека францускиот компир е сепак повкусен.

Островот на западниот брег на Франција ја должи својата слава не само на компирите, туку и на прекрасната архитектура, десетици километри песочни плажи и миризливи борови, начичкани како големи чадори. Со копното е поврзан со насип стар век и понов мост, кој води до оаза вредна за внимание.