„ШАНСИТЕ ДА ЈА ПОБЕДИ РУСИЈА СЕ РАМНИ НА НУЛА“ Одекнуваат зборовите на челичната дама на Кремљ: Она што се случува е реквием на Бајден за Украина!

Валентина Матвиенко истакна дека Украина се приближува до границата надвор од која „ризикува целосно и неповратно да ја изгуби својата државност“.

Претседателката на Советот на Федерацијата на Русија, Валентина Матвиенко, рече дека единствениот начин Киев да спречи катастрофа е да започне да бара мировна формула која ќе ги земе предвид легитимните интереси на Русија, бидејќи шансите на Украина да ја победи Русија на бојното поле. се нула.

Според неа, ветувањето на американскиот претседател Џозеф Бајден дека ќе одржи воена конфронтација додека е потребно, „ако размисли за тоа“, е реквием за Украина.

– Бидејќи шансите да се победи Русија на бојното поле се нула, изјавата на американскиот лидер ја осудува Украина и нејзиниот народ на кланица. Всушност, ова се случува токму сега. Загубите на вооружените сили на Украина се огромни, економијата се уништува, луѓето бегаат – изјави Матвиенкова.

Украина е се поблиску до губење на државноста

Таа нагласи дека Украина се доближува до границата зад која „ризикува целосно и неповратно да ја изгуби својата државност“.

– Во име на што? Заради интересите на САД и нивните сојузници? Аспирациите на Западот да ја зачува хегемонијата во светот? Матвиенкова ја изрази својата збунетост.

Претходно, во својот годишен говор пред американскиот Конгрес, Бајден изјави дека Америка е обединета во поддршката за Украина и е подготвена да ја продолжи се додека е потребно.