Шест начини за побрзо намалување на крвниот притисок без да одите на лекар

Ако имате проблеми со висок крвен притисок, треба да се грижите за вашиот животен стил со тоа што ќе ги намалите изворите на стрес и ќе вклучите поздрава исхрана. Меѓутоа, ако вашиот крвен притисок одеднаш се зголеми, постојат неколку начини да го намалите на едноставен и брз начин.

Иако постојат трикови за брзо намалување на крвниот притисок, запомнете дека никогаш не треба да ги изневерувате вредностите на крвниот притисок или да ја криете хипертензијата од вашиот лекар, бидејќи тоа може да ве спречи да го добиете потребниот третман и да доведе до посериозни здравствени проблеми.

Длабоко дишење

Според Harvard Health Publishing, длабокото дишење помага во намалување на крвниот притисок. Треба да дишете длабоко околу 15 минути за да го намалите крвниот притисок.

Сок од цвекло

Сокот од цвекло содржи нитрат, компонента која ги шири крвните садови и го зголемува протокот на крв. Иако не е долготраен третман, познато е дека дневниот внес на нитрати во исхраната (250 милилитри сок од цвекло) го намалува крвниот притисок кај луѓето.

Прошетка

Брзото одење може да помогне во намалувањето на крвниот притисок, но за да го постигнете тоа треба да пешачите најмалку 15 минути. Инаку, најмалку 30 минути физичка активност пет дена во неделата може да го намали вкупниот крвен притисок и со тоа позитивно да влијае во лекувањето на хипертензијата.

Пиење вода

Кога ќе почувствувате дека имате висок крвен притисок, испијте чаша вода. Останувањето хидрирано може да спречи ненадеен пад на крвниот притисок. Погрижете се да пиете најмалку десет чаши вода дневно.

Банани

Бананите се богати со калиум, кој е електролит кој игра важна улога во човечкото тело кога станува збор за протокот на крв и отчукувањата на срцето. Ако вашиот лекар ви препише додатоци на калиум, земајте ги редовно.

Попладневна дремка

Одморот и попладневната дремка може да ви помогне да го намалите крвниот притисок и да го забавите пулсот, што може да биде особено корисно пред вашиот лекар да го провери вашиот крвен притисок.