Шефот на станицата доби ново продолжување за да сведочи за железничка несреќа

0

59-годишен менаџер на железничка станица Хеленик, уапсен поради смртоносен судир на патнички воз и товарен брод во северна Грција минатиот вторник, добил уште еден ден да ја подготви својата одбрана.

Обвинетиот се соочуваше со кривични пријави за повеќекратни точки од обвинението за убиство од небрежност, предизвикување телесни повреди преку невнимание и опасни пореметувања на транспортот и требаше да се појави пред истражен судија во Лариса во неделата наутро.

Според обвинението, тој е обвинет дека го испратил патничкиот воз на истата пруга како и товарниот, а го игнорирал електронскиот систем што покривал дел од трасата кон Лариса, што покажувало дека возот бил на погрешна пруга.

Понатаму, тој исто така го игнорирал предупредувањето 17 минути пред судирот од страна на стационарот во Неос Порос подолу по трасата дека товарниот воз бил во иста насока.