Шефот на хрватскиот спасувачки тим во Турција ја потврдува лошата безбедносна состојба

 Спасувачките тимови во Турција се повеќе се соочуваат со влошување на безбедносната состојба, поради што австриските, германските и израелските екипи ја прекинаа работата. Шефот на хрватскиот тим го потврдува истото.

Екипите во Турција се соочуваат со конфликти меѓу локалното население, заедно со употреба на огнено оружје, кражби, грабежи и воена интервенција, потврди во телефонски разговор за Нови лист Синиша Бадовинац, командант на теренските операции на хрватскиот тим. 

Тој рече дека е тешко да се работи без придружба на полиција или војска, додека во близина на еден од хрватските тимови за пребарување во саботата дошло до конфликт меѓу две поголеми групи локални жители, имало и пукотници, додека се измешало.и војската.

„Колегите од Украина, со кои го делевме просторот за пребарување, беа нападнати од нивните колеги за време на претресот, додека нивниот командант ги повлече сите сили во базата, од која повеќе не излегуваат на терен без полициска придружба“, изјави тој за Командант на „Нови“.Лист“ Бадовинац, командант на хрватската државна единица за интервенција за цивилна одбрана во Риека. 

„Се краде се. Целта се главно продавниците, поточно она што остана од нив и аптеките. Сите се уништени и празни. Ништо не функционира, па затоа е невозможно да се купи ништо. Снабдувањето со гориво е проблем особено затоа што никој од бензинските пумпи во и околу градот работат, а всушност е невозможно да се снабди со се што ќе ви треба. буквално оставен на пат на секои сто метри, па секој го добива она што му треба.