Широк е само 60 см: Најтенката зграда на светот ја изградил еден брат за инает

Едниот брат од инает го изгради најтенкиот објект на светот само за да му се спротивстави на другиот брат.

Ал Баса или Инат е името на најтенкиот објект во Бејрут , а многумина веруваат во тоа во целиот свет. Широк е само 60 сантиметри на најтесниот , а 3,9 метри на најширокиот дел . Се наоѓа во близина на стариот светилник во Манара.

Изградена е во 1954 година од инает . Имено, двајца браќа се скарале за земјата што татко им јаоставил во наследство – едниот брат земал минијатурно парче земја со чудни димензии на кое не можело ништо искрено да се изгради, а другиот добил атрактивен дел со поглед на Медитеранот .

За инает, првиот брат изградил тенка зграда висока 14 метри, која го блокира погледот на Средоземното Море, а со тоа ја намалува вредноста на земјата на вториот брат.

Иако изгледа како ѕид со тераса, се вели дека Ал Баса има два стана на секој кат. Во еден од становите со години била сместена јавна куќа, додека во други биле сместени бегалци.