Шокантно откритие во Калифорнија: Пронајдоа тајна лабораторија со глувци заразени со Ковид

Нелегална лабораторија полна со заразни агенси, медицински отпад и стотици глувци кои се модифицирани со биоинженерски процеси за да се заразат со Ковид-19 и потоа да го носат во себе е откриена во градот Ридли во американската држава Калифорнија, пишува САД денес .

Престиж Биотек , кинеска компанија регистрирана во соседна Невада, управуваше со предметната нелиценцирана лабораторија, а градоначалникот на Ридли, Никол Зиба, рече дека компанијата сака објектот на крајот да стане дијагностичка лабораторија. „Никогаш немале дозвола за работа. Градот не знаел дека се во таа зграда и дека работат тајно“, вели Зиба.

Одделот за јавно здравје на округот Фресно почна да ја истражува лабораторијата во декември 2022 година, откако градскиот инспектор забележал градинарско црево поврзано со складиште за кое се верувало дека е празно и каде што бизнисот не бил регистриран. Во март инспекторите открија дека зградата содржи разни хемикалии, биолошки материјали, телесни течности и стотици глувци. Исто така, во сомнителната лабораторија беа пронајдени медицински инструменти и материјали кои веројатно биле развиени во лабораторијата, како што се тестови за бременост и ковид-19. „Со оглед на тоа што сме мал град со 26.000 жители, бевме шокирани кога влеговме во зграда која требаше да биде празна и откривме лабораториска опрема и живи бели глувци“, вели Зиба.

По неколку обиди да стапат во контакт со Prestige Biotech, претставници на округот Фресно го обвинија за недоволна транспарентност и непочитување на прописите, како онаа во која се вели дека опасниот и медицински отпад мора да се отстранува на посебен начин и на посебни места. На 7 јули, претставници на Одделот за јавно здравје на округот Фресно ги отстранија сите сомнителни материјали од илегалната лабораторија.

Градоначалничката на Ридли, Никол Зиба, рече дека градските власти, исто така, морале да спроведат специјална истрага за складиштето, бидејќи тоа е приватна сопственост.

Откако локалните власти утврдија дека некој работи во нелегална лабораторија, државните и федералните власти, вклучително и Федералното биро за истраги (ФБИ), се вклучија во истрагата. Инспекторите добија налог за претрес на магацинот во март. „Во одредени простории од магацинот се пронајдени повеќе контејнери со течности и разни додатоци. Во објектот се пронајдени и крв, ткива и други примероци од телесни течности и серум. Инспекторите откриле и илјадници неозначени епрувети со непознати течности и биолошки материјал во лабораторијата“, се наведува.во документите доставени до судот од надлежните.

Во лабораторијата се пронајдени и стотици глувци. Лабораториските работници не им давале храна или вода и чувале повеќе поединци во кафези отколку што требало. Соработник во Prestige Biotech им рекол на истражителите дека глувците биле „генетски конструирани да се инфицираат и да носат КОВИД-19.“ Во април, градот заплени, а подоцна и еутаназирани 773 глувци. Според судските документи, 180 глувци веќе умреле.

Центрите за превенција и контрола на болести (ЦДЦ), американската национална агенција за јавно здравје, се вклучи во истрага на илегална лабораторија во Калифорнија кога во неа беа пронајдени приближно 30 замрзнувачи и фрижидери. ЦДЦ откри најмалку 20 потенцијално инфективни агенси во лабораторијата. „На крајот откривме вируси како ХИВ, Ковид, кламидија, рубеола и маларија“, рече градоначалникот Зиба.

Престиж Биотек лансираше нелиценцирана и нерегулирана лабораторија во Ридли во октомври 2022 година. Претседателот на компанијата Ксиукин Јао им кажа на градските власти дека Престиж Биотек ги презеде средствата на неуспешната Универзал Медитек. Престиж Биотек беше нејзиниот доверител. Средствата на Universal Meditech купени од Prestige Biotech потоа беа преместени во складиште во Ридли. Локалните власти велат дека Prestige Biotech никогаш не им доставила валидни документи.