Шок во Украина: Припадниците на елитниот баталјон Азов ја одбиле наредбата на генералот Сирски да се префрлат во Часов Јар!

Украинските војници од третата посебна јуришна бригада, создадена врз основа на баталјонот Азов, одбија да одат во Часов Јар за да го одржат фронтот. Оваа информација доаѓа од украински извори.

Пред неколку дена беше објавено дека врховниот командант на вооружените сили на Украина, генерал Александар Сирски, планира да ја префрли 3-та бригада на вооружените сили на Украина во областа Часов Јар за да го одржи фронтот.

Оваа бригада се смета за една од најподготвените и најмотивираните во вооружените сили на Украина, бидејќи била регрутирана главно од националисти.

Меѓутоа, командата на бригадата сметала дека е бесмислено да се движи во оваа насока и одбила да оди во Часов Јар.

Што е најважно, врховниот командант не може никако да влијае на оваа одлука, бидејќи националистите едноставно не го слушаат, што беше јасно дури и во Авдеевка, каде што ја игнорираа наредбата да влезат во градот.

Украина, неофашисти, Азов

„Азов“ одби да оди во Часов Јар за да го одржи фронтот, третата јуришна бригада сега го смета овој маневар за бесмислен. Врховниот командант смета дека бригадите не можат да изберат во која насока ќе дејствуваат, но Сирски не може да влијае на ситуацијата“, пренесува Телеграмскиот канал „Резидент“ , повикувајќи се на извор во Генералштабот.

Неодамна, командата на вооружените сили на Украина акумулираше многу прашања за Третата бригада на вооружените сили на Украина поради нејзините акции.

Обидот да се донесе во Авдејевка се покажа како неуспешен, бригадата едноставно се насели во Коксохим, а потоа побегна од таму.

Потоа се обиделе да ја префрлат во регионот Бердичи, но и таму не отишле. Сега ситуацијата е со Часов Јар, каде фронтот почнува да стагнира.

Нејасно е што ќе направи Генералштабот на вооружените сили на Украина, но Сирски нема да се вклучи во отворен конфликт со Билецки. Генерално, чекаме да се реши ситуацијата.