Шолц ја објаснува својата неподготвеност да испрати проектили со долг дострел Таурус во Украина

Германскиот канцелар Олаф Шолц денеска јасно стави до знаење дека и понатаму не сака да испрати ракети со долг дострел во Украина, како што е случајот со ракетите Таурус, ризикувајќи неговата земја да биде директно вклучена во војната, пишува АП .

Германија во моментов е втор најголем снабдувач на воена помош за Украина по САД и продолжува да ја зголемува поддршката оваа година.

Но, Шолц е скептичен за барањето на Украина за ракети Таурус, кои имаат дострел од 500 километри, кои теоретски би можеле да се користат против далечни цели на руска територија.

Тој дефинитивно не изјави дека нема да бидат предадени, но го понуди најјасното објаснување досега за неговата неподготвеност – што ја вознемири и конзервативната опозиција во Германија и некои од неговата трипартиска коалиција.

Канцеларот долго време ја истакна својата решеност да и помогне на Украина без да ескалира војната и да ги вовлече Германија и НАТО во неа, и нагласи дека ниту еден германски војници нема да оди во Украина.