Штедењето ги менува навиките на граѓаните

0

Поскапувањето го намали бројот на кафиња кои граѓанин претходно ги пиел надвор или го натерал да пие кафе само дома, како поевтина опција.

„Не одиме во кафуле, не, не ни текнува да одиме во кафуле… Криза, криза, пари нема“, рече граѓанин.

„Постојано пијам кафе дома, не излегувам многу… Не знам, кризата си го направи своето, не излегуваме многу по кафулиња, остануваме дома и пиеме кафе. .. Поевтино е кафето дома, купуваш 100 грама или 200, макар и со фамилијарен пијалок, малку е поекономично, излегувањето на кафе е поскапо нормално“, додаде друг граѓанин.

Некои од граѓаните велат дека, сепак, не можат да се ослободат од навиката да пијат кафе надвор, а други тоа го опишуваат како луксуз. Посочуваат дека не можат ни да помислат да ја изнајмат фирмата, бидејќи по овие цени плаќањето за нечие кафе станало голема чест.

„Сега продолжуваме на ист начин, но сепак е малку поскапо, не чини како студенти што сме. Повторно да се нормализираат цените, но нема што да правиме, останува уште да излеземе на кафе“, вели муштерија.

„Сигурно дека ретко го имаме повторно, не вреди да се напиеме кафе надвор, сметате на мене да соберам друштво дома, да излеземе, многу е скапо, луксуз накратко и мислам дека е подобро поретко отколку подобро. .. Беше голема чест со мала плата“, нагласи клиент.

„Цените пораснаа, мора да го намалиме излегувањето, да не излегуваме многу… Сега проблемот е потежок од поскапите, не можеш да плачеш кога сакаш“, додал муштерија.

Вработените во кафулињата велат дека биле принудени да ги зголемат цените и тоа влијаело да се намали бројот на муштерии.

„Она што се случи со поскапувањето, на почетокот имаше многу влијание, додека граѓаните не го сфатија како полесно и додека не го прифатија како такво и дека тоа е суштината на сегашното време, инфлацијата и сите овие работи. Потребен беше период додека не се стабилизира оваа ситуација. После тоа муштериите пак се вратија со старите, пак почнаа да доаѓаат… Сегашната цена на еспресото во нашиот локал е 80 денари, но во сите околни кафеани е слично, се движи во тие граници. Порано беше 60 денари“, изјави вработена во кафулето.

„Не е истиот интерес што беше порано и сега, сето тоа влијае на цените…. Порано се случуваше да пијат по три кафиња дневно, сега пијат 1 или ниедно, се од цената“, рекол менаџер во кафулето.

Според податоците на Државната агенција за статистика, индексот на цените на гастрономските услуги во 2022 година е зголемен за 18 отсто, во однос на претходната година, додека извештајот на Еуростат покажува дека дури и во земјите од Европската унија, цената на кафето е зголемена за 17 проценти.