ШТО Е ПОДОБРО – АВТОФАГИЈА ИЛИ ДА ЈАДЕТЕ СЕ НО ВО ПОМАЛИ КОЛИЧИНИ? Експертите открија кој режим ви овозможува ПОБРЗО СЛАБЕЕЊЕ

0

„Како најбрзо да ослабам?“ е прашањето што најчесто гуглаат мажите и жените со прекумерна тежина. Кој режим е најефективен, без разлика дали станува збор за автофагија или старомоден систем „дупчена лажица“, открија експертите.

Речиси секој ден има нова, револуционерна диета која „гарантира“ брзо слабеење. И додека половина од дебелите (кои сакаат да ослабат) се согласуваат да и дадат шанса, другата половина се уште се држат до стариот докажан рецепт што го користеа многу генерации пред нас – едноставно „удирајте ја лажицата“. Што значи? Јадат сè како порано, но во многу помали количини .

Но, кој од нив е во право? Во последно време исклучително популарна е автофагијата, режим кој го применува и Новак Ѓоковиќ (во малку порестриктивна верзија) и кој се заснова на правилото 8:16, односно во текот на 8 часа можете да јадете без ограничувања, а 16 часа не јадете апсолутно ништо освен што водата (можеби незасладен чај) не влегува во телото.

Дилемата со која се соочуваат многумина кои се обидуваат да ослабат е дали е поефикасно да се биде на автофагија и да се издржи 16 часа без храна или да се јаде без ограничувања во видот на храната, но во многу помали количини ?

Една нова студија објавена во „Journal of the American Heart Association“ сугерира дека најдобриот начин за слабеење не е воопшто да гладувате, туку да јадете помалку храна. Во текот на оваа студија, научниците ја открија врската помеѓу промените во тежината и времето од првиот до последниот оброк.

Речиси 550 луѓе учествуваа во горенаведеното истражување. Испитаниците биле на возраст од 18 или повеќе години, со просечен индекс на телесна маса од 30,8 БМИ, што значи дека биле во категоријата дебели.

Според резултатите од студијата, се покажало дека времето на јадење не влијаело значително на намалувањето на телесната тежина, додека „поместувањето“ било многу поголемо и испитаниците изгубиле многу повеќе килограми кога ги намалувале порциите. Односно, јаделе иста храна како порано, но во многу помали количини – внесувале околу 500 калории помалку.