ШТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ НОВИОТ ЧАТ GPT-4? Помоќен од претходната верзија, реагира и на слики, но сепак не е достапен за секого

0

По огромната популарност што ChatGPT chatbot ја стекна за помалку од половина година , компанијата OpenAI ја објави најновата верзија наречена GPT-4.

Милиони луѓе користеа ChatGPT откако беше лансиран минатиот ноември, а новата верзија има неколку подобрувања.

Иако експертите предупредуваат на потенцијалните негативни страни на услугите за чет-бот базирани на вештачка интелигенција, нивната популарност е огромна, а GPT-4 е обид да се подобри функционалноста повеќекратно.

Што може да направи GPT-4?

Сега GPT-4 ќе одговара и на испратени фотографии , а не само на текстуални прашања. На пример, имате неколку состојки дома, ги фотографирате и ги испраќате преку четботот. Тој ќе ви одговори со рецепт за јадење што можете да го направите од тие состојки.

Новата верзија обработува до 25.000 зборови, што е околу четири пати повеќе од претходната. Ако му дадете три различни распореди или календари, тоа ќе предложи повеќе пати кога тие три лица можат да се сретнат.

За почеток, GPT-4 ќе биде достапен само за претплатниците на ChatGPT Plus, кои плаќаат 20 долари месечно за пристап до премиум услугата.

„Дали би халуцинирале“

Компанијата OpenAI објави дека поминале шест месеци усовршувајќи ги безбедносните карактеристики за GPT-4 и дека вештачката интелигенција била обучена со помош на човечки повратни информации. Сепак, сè уште се можни погрешни одговори.

„Сè уште не е целосно сигурен и не е исклучено да „халуцинира“ како ChatGPT“, велат од компанијата. „Халуцинирање“ е терминот што се користи за феноменот на вештачка интелигенција, кога се случува да измислува факти или да донесе погрешни заклучоци.