ШТО ПОТПИШАА ПАТНИЦИТЕ ОД ИСЧЕЗНАТА ПОДМОРНИЦА: Веќе на првата страница од договорот СМРТ СЕ СПОМЕНА ТРИ ПАТИ, таа таму секогаш демне

Мајк Рајс (63), продуцентот на цртаната серија „Симпсонови“, во јули минатата година со сопругата Дениз се симна на дното на Атлантскиот океан до потонатиот брод Титаник во мала подморница која сега исчезна за време на таквите туристичка тура.

Тој за New York Post изјави каков договор треба да потпише со компанијата „Oceangate Expedition“, организаторот на турата и сопственикот на исчезнатата подморница Титан. Со тој договор компанијата се откажува од одговорност за смртта на патниците во подморницата во одредени случаи.

Подморница Титан

– Смртта секогаш демне, секогаш ви се мотка во мислите. „Дури и пред да стапнете на чамецот (кој ги носи патниците до подморницата) има долг, долг договор од одрекување од компаниска одговорност во кој три пати се споменува смртта на првата страница“, изјави Рајс за американскиот весник.

Тој рече дека тој и неговата сопруга платиле повеќе од 100.000 долари за да се спуштат на дното на океанот и да ги видат остатоците од Титаник, познатиот брод што потона во тие води во 1912 година откако удри во санта мраз.

– Знаеше дека е многу опасно – рекла сопругата на Рајс.

Британскиот милијардер Хамиш Хардинг, пакистанскиот бизнисмен Шахзада Давуд и неговиот 19-годишен син Сулејман, францускиот истражувач Пол-Анри Наргело и Стоктон се пронајдени во исчезнатата подморница, која го испратила својот последен сигнал до бродот што ја следи во неделата, еден час и 45 минути по нуркањето Раш, извршен директор на експедицијата Океангејт.