Што пребаруваат 97% од корисниците на Интернет?

Google сè уште тврди дека ги фаворизира веб-локациите на локални, национални домени во локалните резултати од пребарувањето.

Светската статистика вели дека 97% од корисниците на Интернет бараат локални бизниси. Дополнително, 46% од сите пребарувања на Google се за локални информации.

Овие податоци се уште поважни ако се знае дека Google држи над 90% од светскиот пазар на веб-прелистувачи, додека во Србија зазема 96,7% (92,24% на десктоп компјутери и 98,6% на мобилни уреди).

Во исто време, 72% од клиентите по локалното пребарување посетуваат продавница која е на осум километри од нивната моментална локација. Исто така, по пребарувањето за локален бизнис на мобилен уред, 88% од клиентите ќе се јават или ќе го посетат тој бизнис во рок од 24 часа.

Според неодамнешното домашно истражување, четвртина од српските компании немаат бизнис веб-страница. Новите и малите компании водат во ова. На пример, дури 75% од компаниите помлади од една година немаат веб-страница. Исто така, повеќе од половина од претприемачите го немаат. Најчеста причина за немање веб-страница е тоа што „нема потреба“.

Ако се согласиме дека локацијата е неопходна, да размислиме и што треба да се вгради во нејзината основа, за да си ја врши работата на најдобар можен начин. Се разбира, зборуваме за интернет домен. Се поставува прашањето кој – некој би избрал домен .com, што во некои ситуации е точен, но бидејќи се работи за сајт кој го таргетира локалниот српски пазар и до кој се доаѓа преку локално пребарување, најдобар избор е националниот .rs домен.

Постојат неколку причини за ова. Google сè уште тврди дека ги фаворизира веб-локациите на локални, национални домени, како што е .rs, во локалните резултати од пребарувањето. Ова е најсилниот аргумент (според веќе споменатото истражување на почетокот на текстот, најчеста причина (65,8%) за избор на .rs домен за веб-страницата на компанијата е „поради географската област со која е поврзана“) . Исто така, веб-локациите на доменот .rs се препознаваат како домашни, создадени специјално за домашниот корисник, што тој на крајот го цени.

Други причини за избор на домени .rs вклучуваат: има поголем избор на бесплатни домени; сите такси се плаќаат во динари; комуникацијата со корисничката поддршка е на српски јазик; во случај на спор, арбитражата е во Србија.

Се разбира, не е сè до доменот. Google користи над 200 параметри при рангирањето на сајтовите, но ако две страници се со ист квалитет, едната на .rs, а другата на .com, Google ќе ја фаворизира онаа на доменот .rs во своите пребарувања за прашања од Србија. Значи, ако сте на .rs, имате повеќе шанси Google да ја покаже вашата страница на интернет корисници кои бараат локални бизниси, а тие се 97%. Во исто време, ако сте доволно блиску до нив, 72% од оние што ве нашле ќе застанат во вашата продавница.