Што треба да знаете за вештачката интелигенција? Четботот го зазема светот и колку треба да бидеме загрижени за тоа?

0

Се спомнуваат роботи убијци, губење на работни места и други промени кои се само делумно поврзани со вештачката интелигенција

Вештачката интелигенција со децении е инспирација на научно-фантастичните филмови, филозофи и компјутерски програмери, но сега одеднаш сите зборуваат за тоа.

ChatGPT достигна 100 милиони корисници со неверојатна брзина. Бил Гејтс неодамна изјави дека „почна ерата на вештачката интелигенција“, а администрацијата на Бајден минатиот месец почна да истражува нови мерки за да ги повика системите за вештачка интелигенција одговорни за нивното влијание.

Сепак, за многу луѓе тоа е сè уште нејасен концепт кој не влијае на нивниот секојдневен живот.

Подолу, набројуваме сè што треба да знаете за вештачката интелигенција и чет-ботови.

Зошто одеднаш сите зборуваат за вештачка интелигенција?

OpenAI, технолошки стартап со седиште во Сан Франциско со неколку стотици вработени, го отвори ChatGPT chatbot за јавноста во ноември и брзо стана јасно дека е многу понапред од чет-ботите што се појавија претходно. Изгледаше како живо суштество кое ги знае одговорите на сите прашања.

Алатката, за која компанијата вели дека е само еден чекор во долгиот процес на развој на вештачка интелигенција, брзо стана вирална. Други технолошки компании, како Google и Meta, тестираа слични чет-ботови зад затворени врати, но OpenAI стана широко достапен – одлука која беше контроверзна поради непознатите ризици.

Што има толку прекрасно во четбот?

Неразвиените чет-ботови постојат долго време. Во 2016 година, Мајкрософт дури патентираше чет-бот со вештачка интелигенција наречен Таи, но брзо го укина откако луѓето го научија да користи расистички јазик.

ChatGPT се појави како нешто различно. Не само што може да одговори на навидум неограничен број прашања, туку може и да пишува сценарија, да сумира огромни количества информации и донекаде убедливо да имитира човек во разговорот. Веднаш се чинеше, во најмала рака, дека тој може еден ден да помогне секојдневниот живот да биде поефикасен.

Сепак, четботите се само еден дел од вештачката интелигенција, покрај алатките за креирање фотографии, анимирани видеа, технологија за препознавање лица и друго.

Што е ВИ сепак?

Наједноставно, вештачката интелигенција може да се сведе на неколку зборови: машини кои размислуваат. Или, уште подобро, машини кои можат да имитираат размислување.

Терминот беше измислен од научници по Втората светска војна. Во 1950 година, британскиот математичар Алан Туринг речиси го предвидел развојот на „дигитални компјутери“ кои би можеле убедливо да ги имитираат луѓето, а во 1955 година, американскиот математичар Џон Мекарти и неговите колеги од колеџот Дартмут го измислиле терминот „вештачка интелигенција“ во предлог за истражување.

„Генеративна вештачка интелигенција“, понов термин, се однесува на софтвер како што е ChatGPT кој создава нов материјал.

Дали е навистина можно компјутерите да „размислуваат“?

Краткиот одговор е: Не, не можам. Иако неколку луѓе веруваат дека вештачката интелигенција веќе оживува, тие се малку и многу малку, а идејата го одвлекува вниманието од она што се случува внатре во компјутерот.

Што навистина се случува во компјутерот?

Софтверот за вештачка интелигенција може толку убедливо да ги имитира луѓето затоа што е добар во предвидувањето: го погодува зборот, реченицата или сликата што сакате да ги видите следно.

Системите се толку добри во предвидувањето бидејќи нивните креатори им ставиле на располагање голем број човечки креации – вклучително и огромни делови од Интернет. Суровината што оди во моделите со вештачка интелигенција се нарекува „податоци за обука“, и додека некои компании се тајни за тоа што користат, познати извори на податоци ги вклучуваат Reddit и Wikipedia.

Како вештачката интелигенција добива многу податоци?

ВИ учи со пример. Гледајќи нè, јазичните модели идентификуваат обрасци во начинот на кој пишуваме и зборуваме, обрнувајќи внимание на концепти како тон, редослед на зборови, па дури и идиоми. Тие обрасци потоа се преведуваат во математика во процес наречен „обука за модели“. Како и децата кои учат нови зборови и граматика, вештачката интелигенција мора да ги разбере правилата на ангажирање.

Кога големите јазични модели како ChatGPT добиваат прашања, тоа знаење им овозможува да разберат што бараме и да конструираат одговори.

ChatGPT продолжува да тренира со своите тајни патишта: учење од човечки повратни информации или RLHF. Оваа техника за дотерување ги зајакнува нејзините способности. Во оваа фаза, луѓето ги оценуваат резултатите од моделот, критикувајќи ги одговорите кои се невешт, несоодветни или целосно бесмислени, додека ги наградуваат оние кои се информативни и почовечки. Ова овозможува да се одржи разговорот во тек.

Додека постојат други техники за дотерување, RLHF се смета за револуционерен во јазичното моделирање и се користи од компании како OpenAI или Hugging Face, стартап кој нуди алатки на кодери кои градат свои модели со вештачка интелигенција.

 

Дали вештачката интелигенција е само уште една мода во Силиконската долина?

Од самоуправувачки автомобили и метаверс до NFT и веб3, технолошката индустрија одвреме-навреме заменува еден тренд со друг.

На едно ниво, чет-ботите со вештачка интелигенција ја загрижуваат јавноста дека луѓето би можеле да почнат да ги поминуваат деновите разговарајќи со компјутер, но постојат причини да се мисли дека вештачката интелигенција е повеќе од само уште една минлива мода.

Како прво, има многу пари што се влеваат во секторот за чет-ботови, со инвестиции од 1,7 милијарди долари само во првите три месеци од 2023 година, според истражувачката компанија PitchBook. Плус, веќе се користи за конкретни работи, за правење хит песни и да им помогне на слепите.

Зошто сето ова се случува сега?

Поминаа 26 години од триумфот на компјутерската програма Deep Blue на IBM над шампионот во шах Гари Каспаров – пресвртница во истражувањето и развојот на вештачката интелигенција. Оттогаш, компјутерските чипови станаа многу побрзи и можат да се справат со огромна количина на податоци потребни за модерната вештачка интелигенција, а новите начини на пишување софтвер исто така го направија процесот поефикасен.

 

Производителите на чипови како Nvidia и технолошките компании, вклучувајќи ги Google, Meta и OpenAI, вложија ресурси во тие две области, како и консолидирање на талентирани компјутерски научници под нивните покриви.

Кога вештачката интелигенција би можела да почне да влијае на секојдневниот живот?

Промената ќе дојде постепено: хит песна создадена со помош на вештачка интелигенција, нов тест во лекарската канцеларија за откривање на рак или малку подобра услуга за клиентите. OpenAI ја лиценцираше својата технологија на Morgan Stanley за нејзините инвестициски советници да можат да обезбедат подобри совети и на Кан академијата за нејзините студенти да можат да пристапат до тутор за разговор.

Постои можност вештачката интелигенција наскоро да се користи во други полиња на различни начини, дури и ако причината за тоа е само малку поголема ефикасност.

Можеме ли да очекуваме некои големи промени?

Тешко е да се знае што да очекуваме, но стартапите со вештачка интелигенција имаат големи соништа. Ако софтверот за вештачка интелигенција може да ги направи поефикасни и човечкиот труд и компјутерите,

 

Има голем оптимизам во две области. Се очекува полиците во аптеките да бидат исполнети со нови фармацевтски производи дизајнирани од вештачка интелигенција и ќе биде можно софтверот за вештачка интелигенција да овозможи создавање нови електрани базирани на почиста енергија од нуклеарна фузија.

Дали вештачката интелигенција ќе направи многу работни места ирелевантни?

Во јавноста многу се зборува за ова. Извршниот директор на OpenAI, Сем Алтман, сугерираше дека вештачката интелигенција ќе доведе до утопија во која луѓето не мора да работат, додека други предупредуваат на масовна невработеност меѓу компјутерските програмери.

Дури и економистите кои се специјализирани за труд се збунети и тврдат дека вештачката интелигенција ќе ги промени работните места на луѓетои дополнување на постоечката работа, но во спротивно избегнувајте конкретни предвидувања.

Еден сет на истражувачи неодамна се обиде да ги рангира работните места според ризикот дека вештачката интелигенција ќе го промени она што луѓето го прават. Според нивното мислење, телемаркетите, професорите по хуманистички науки и доверителите се во неволја. Многу потешко е да се заменат физичките работници.

Кој ќе заработи од ова?

 

Многу зависи од тоа како политичарите и гласачите реагираат на вештачката интелигенција, а администрацијата и Конгресот на Бајден посветуваат се поголемо внимание на истражувањето и развојот на вештачката интелигенција.

Некои од првите лидери кои остварија профит се големите технолошки компании, како што се Google, Meta и Amazon, како и OpenAI, која се претвори од непрофитна во профитна компанија во 2019 година, и сите оние кои преживуваат меѓу десетици стартапи со вештачка интелигенција кои собираат милијарди долари од раните инвеститори.

Што би можело да тргне наопаку?

Ако погледнеме назад во научно-фантастичните филмови, постои шанса да имаме роботи убијци доколку вештачката интелигенција стане слична на рационално суштество со свои мотиви.

Поттикнати од тоа сценарио, илјадници луѓе, вклучително и Елон Маск и некои истражувачи на вештачка интелигенција, потпишаа петиција со која се повикува на пауза од најмалку шест месеци во обуката на новите системи за вештачка интелигенција. Некои врвни технолошки директори и истражувачи, сепак, не го потпишаа. И барем досега, нема информации кои сугерираат дека луѓето се во непосредна опасност од вештачката интелигенција.

 

Дали треба да бидете загрижени?

Повеќето од непосредните ризици се поврзани со луѓе кои би можеле да ја злоупотребат оваа технологија на краток рок. Истражувањето за употребата на вештачка интелигенција за пробивање лозинки е во тек, а Вашингтон пост откри дека луѓето веќе користат фотографии генерирани со вештачка интелигенција како сексуална мамка, можеби за да изнудат пари од други.

Треба да се обрне внимание и на тоа колку брзо се развиваат вистински роботи. Хардверот не напредуваше толку многу како софтверот, а пред две години OpenAI го распушти својот тим за роботика дури и откако создаде робот кој ја реши Рубиковата коцка. Меѓутоа, сега OpenAI инвестира во норвешка компанија за роботика.