Јорданскиот министер: Израел ја губи својата хуманост

Министерот за надворешни работи на ЈОРДАН Ајман Сафади изјави за Sky News дека „Израел ја губи својата хуманост во оваа војна“. Тој рече дека светот „гледа со огромен шок што им носи Израел на луѓето во Газа“.

„Она што се обидуваме да го направиме е сите да сфатат дека ова лудило не може да продолжи и дека оваа војна мора да престане“, рече тој. „Никој нема корист, напротив, сите губат. Палестинците ги губат своите животи, луѓето во регионот ја губат својата вербата, а Израел ја губи својата хуманост во оваа војна“, рече тој

„Оваа омраза ќе ги дефинира генерациите што доаѓаат“

Сафади рече дека прекинот на огнот е важен бидејќи ќе го „запре убивањето на невините“. Министерот рече дека Јордан отсекогаш играл улога во напорите за воспоставување мир во регионот, додавајќи: „Проблемот е што работиме со израелската влада, која не покажа интерес за ова“.

 Сафади рече дека војната „само ќе ги влоши работите за генерациите што доаѓаат“. „Количината на омраза што ја произведува оваа војна е надвор од секое разбирање“, рече тој, а потоа додаде: „Оваа омраза ќе ги дефинира генерациите што доаѓаат“.