ЏО БАЈДЕН ИМА НОВ ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ – Претседателот на САД ја крие од очите на јавноста сопствената внука, а причината е скандалозна: “Неговиот имиџ се руши…“

Како што се приближуваат претседателските избори во Соединетите Американски Држави (САД), така кампањите на републиканскиот табор чија цел е дискредитација на Џо Бајден стануваат се поинтересни за јавноста.

Минатата недела колумните во американските весници беа исполнети со гневни испади од американскиот претседател. Така, јавноста можеше да прочита дека „заспаниот Џо Бајден“ всушност го крие својот огнен темперамент и приватно ги напаѓа своите соработници толку многу што тие се плашат да одат на состаноци со него.

По таа сензација, која откри непозната страна на карактерот на Џо Бајден, неколку дена подоцна беше отворена темата за непризнатата внука на Џо Бајден. Обидувајќи се да го наведат Џо Бајден како лицемерен дедо, републиканците се сомневаат во неговите семејни вредности и велат дека треба да ја признае сопствената внука.

Џо Бајден често нагласува дека има шест внуци, со кои секојдневно разговара. Меѓутоа, американскиот претседател е всушност дедо на седум внуци. Внуката што тој не ја признава е 4-годишната Морнарица Џоан Робертс, ќерка на неговиот син Хантер Бајден и поранешната стриптизета Лунден Робертс.

Хантер Бајден, проблематичниот син на американскиот претседател, во своите мемоари вели дека не се сеќава на аферата бидејќи во тоа време бил зависник од алкохол и дрога. Татковството беше потврдено пред судот во Арканзас минатата година и оттогаш Хантер Бајден плаќа 20.000 долари месечно како поддршка за детето. Сепак, во јавноста, внуката никогаш не ја нарекуваат односно не ја ставаат како дел од семејството на Џо Бајден. „Мислам дека тоа е проблем затоа што го поткопува неговиот имиџ како добро момче и семеен човек. Ја поткопува неговата најголема сила. Гласачите можеби размислуваат зошто тој не би ја запознал својата внука. И тоа е нешто што го нарушува неговиот имиџ“, вели Бред Банон, демократски стратег во објава на социјалните мрежи.

Хантер и Џо Бајден

Најновата анкета од фирмата за истражување на пазарот HarrisX покажува дека 55 отсто од американските гласачи рекле дека претседателот треба да го препознае своето седмо внуче, додека 45 отсто рекле дека тоа треба да биде приватна семејна работа.

Гледајќи ги ставовите на гласачите по партиска припадност, околу четворица од десет демократи кажале дека Џо Бајден треба да ја признае внуката, во споредба со шест од десет независни и седум од десет републиканци.

Стратезите стравуваат дека претседателот можеби е подготвен да ризикува политичка штета со тоа што ќе застане на страната на неговиот син Хантер Бајден. „Очигледно, Хантер Бајден не сака да ја смета за свое дете и да ја воспитува, па се чини дека начинот на кој претседателот се справува со ова ги одразува желбите на неговиот син“, изјавил дописникот на весникот Politico, Бен Шрекингер за The Times.