ВИДЕО | Оваа девојка има 26 години и никогаш во животот немала менструација !? Се обидела да открие што и се случува, но докторите и рекле да не се грижи, а денес води тешка битка

Вообичаено, девојчињата почнуваат да влегуваат и да минуваат низ пубертетот на возраст од осум до 13 години, но некои фактори можат да предизвикаат тоа да се случи подоцна – дури и во доцните тинејџерски години. Сепак, една жена проговори на социјалните мрежи за својата ситуација и откри дека никогаш немала менструација во животот иако има 26 години (!?).

Кејти Јанг од САД неодамна ја сподели својата приказна на социјалните мрежи и објасни како точно се нашла во оваа ситуација. Во објава на социјалната мрежа Тик Ток, таа им порача на своите следбеници:

Имам 26 години и никогаш не сум имала менструација. Претпоставувам дека она што сега го мислите е дека не сте слушнале правилно. Но, тоа е вистина“.

@thekatieyoung

I’m 26 years old and have never gotten my period! Honestly, there were so many yesrs when I thought I was the luckiest girl alive. I watched all my friends struggle in highschool with cramps, embarrassing period stories, and hormonal mood swings. Now I would do anything to be in their shoes, if that meant I could get pregnant. #noperiod #infertility #infertilityjourney #ttc #ttcjourney #prengnancy #pregnant #pregnancytiktok #irregularperiod #momsoftiktok

♬ original sound – Katie • Lifestyle + Routines

Кејти Јанг во видеото признала дека не ѝ пречело да нема менструација.

Никогаш не сум морала да се грижам дали ќе добијам менструација на пролетниот распуст во Мексико, или да се грижам дали ќе облечам бело во тој период од месецот или ќе морам да пропуштам тренинг поради стомачна болка“, раскажува оваа девојка.

Меѓутоа, кога се омажила, сакала да има дете. Направила некои истражувања и неколку пати одела на доктор, но никогаш не откриле ништо невообичаено. Таа, исто така, открила дека растејќи била многу заинтересирана за спорт со високо, интензивно ниво на активност и развила „благо“ нарушување во исхраната. Комбинацијата на овие два фактори ја навела Кејти Јанг и нејзините доктори да веруваат дека тоа е причината поради која таа немала менструација, пренесува The Mirror.

Значи, во тоа време, фактот што не добив менструација не беше толкав проблем или предупредување, бидејќи докторите само рекоа: ‘Ох, едвај имаш телесни масти. Едвај имаш естроген во твоето тело. Сè уште си млада. Да не се грижиме за тоа’. Наполнив 18 години, но ништо не се случи. Чудно“, дообјаснува таа во видеото кое шокираше многумина.

Кејти Јанг вели дека дури кога наполнила 22 години, докторот препознал дека има нешто „чудно“ во нејзината ситуација. Наместо да прават нешто повеќе, тие ја ставиле на обична контрола за да се обидат да ѝ проработат хормоните.

Оттогаш имав многу прегледи и никој не мислеше дека е нужно лошо. Така што воопшто не се трудам да давам медицински совети… Искрено, контролата ми беше навистина одлична. Сè уште немам менструација, но акните наеднаш ми исчезнаа. Моите гради дури и пораснаа за првпат. Се чувствував како конечно да правам нешто за да го решам овој проблем“, вели таа.

Сега има 26 години и бара да основа семејство, Кејти Јанг чувствува дека нејзината ситуација излегува од контрола.

Закажувањето термини со докторите за да се најдат повеќе одговори беше навистина бавен процес. Веќе шест месеци се обидувам да забременам и сè уште немам повеќе одговори отколку кога имав 16 години. Мислам дека ова воопшто не е моја вина или дека сум го предизвикала истото, но малку сум лута што не си ги поставив овие прашања порано. Сакав да забременам пред шест месеци и само слепо се надевав дека утре ќе биде денот кога ќе ми дојде менструацијата. Очигледно тоа никогаш не се случи и би сакала да си ги поставив овие прашања порано“, вели девојката.

Жените ги споделија своите искуства во коментарите, при што многумина открија дека им бил дијагностициран синдромот Мајер-Рокитански-Кустер-Хаузер (MRKH), ретко вродено нарушување кое влијае на женскиот репродуктивен систем. Меѓутоа, во друго видео, Кејти Јанг објасни дека направила ултразвук и дека оваа конкретна состојба е исклучена.