1.550 КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРИ – Санта мраз со големина на Лондон се откина од Антарктикот

0

Истражувачите не веруваат дека климатските промени се одговорни за кршењето како во некои случаи во последните години, пренесува dpa

Огромна санта мраз со површина од 1.550 квадратни километри пред неколку дена се откина од ледениот гребен Брунт на Антарктикот, објави британската организација за поларни истражувања БАС, додавајќи дека настанот не е предизвикан од климатските промени.

Големината на ледената формација е приближно колку Лондон со неговите предградија. Истражувачите не веруваат дека климатските промени се одговорни за кршењето како во некои случаи во последните години, пренесува dpa.

  • Овој настан на распаѓање беше очекуван и е дел од природното однесување на ледениот гребен Брунт. Тоа не е поврзано со климатските промени – изјави глациологот од БАН, Доминик Хоџсон.

Пукнатини во мразот
Пукнатината на ледената покривка, која истражувачите ја нарекоа Chasm-1, беше откриена пред неколку години и оттогаш се шири додека парчето мраз конечно не се отцепи.

Ледениот брег, кој допрва треба да биде именуван од Националниот центар за мраз на САД, се очекува да биде зафатен по брегот на Антарктикот од океанските струи, како што тоа беше направено со претходните големи санта мраз.

Британските истражувачи на глечерите ќе продолжат да ја следат сантата мраз.

Минатата година, истражувачите ги наведоа климатските промени како причина за распадот на сантата од 1.200 квадратни километри, бидејќи топењето на морскиот мраз значително се забрза поради повисоките температури.

Најдеталните набљудувања
БАС управува со истражувачка станица на ледениот гребен Брунт на Антарктикот. Организацијата ја премести станицата на околу 20 километри во внатрешноста на земјата во 2016 година за да не биде загрозена од отцепување на големи санти мраз, како оние неодамна снимени.

Брунт ледениот гребен е еден од најтесно набљудуваните ледени плочи на Земјата.

Истражувачите остануваат на станицата за време на летото на Антарктикот, кое трае од ноември до март, а остатокот од годината го поминуваат во британскиот универзитетски град Кембриџ, каде што ја набљудуваат областа користејќи сателитски снимки произведени од ЕСА и НАСА, европските и американските вселенски агенции и германскиот сателит TerraSAR.