10 СИМПТОМИ НА СРЕДОВЕЧНА КРИЗА Дикаприо е ЧИСТ ПРИМЕР за еден од знаците и еве како да откриете дали и вие сте погодени од овој проблем

Леонардо ди Каприо (48) повторно е забележан во друштво на многу помлада девојка. Многумина велат дека актерот, кој е обврзан со правилото да не излегува со девојки помлади од 25 години, е опасно погоден од средовечна криза, а еве што всушност се подразбира под овој проблем.

Најблиските знаат дали Ди Каприо навистина паднал во средовечна криза или нешто друго (каприц, неговиот начин на хедонизам…), но тој без сомнение е совршена илустрација за еден од симптомите на оваа појава.

Средовечната криза претставува промена во емоциите, мислите и однесувањето, која се карактеризира како реакција на предизвици и други фактори, кои се поврзани со одредена возраст од животот. Не се работи за дијагноза, туку за проблемот на справување со сопствената минливост, за која човекот станува се повеќе свесен како што старее.

Луѓето кои паѓаат во стапицата на средовечната криза најчесто биле изложени на разни турбулентни промени и стресови во претходниот период од животот.

Како да препознаете дали некој страда од средовечна криза? 10 знаци се издвојуваат како најчести сигнали:

  1. незадоволство од начинот на живот со кој бевме задоволни дотогаш
  2. чести чувства на тага
  3. пренагласена или целосно намалена амбиција
  4. прељуба/врски со помлади жени
  5. разгледување на одлуките кои биле донесени претходно. Размислувајќи за целта на животот
  6. премногу зголемена сексуална желба или нејзин недостаток
  7. збунетост околу тоа што да правите понатаму со вашиот живот
  8. може да дојде до прекумерно консумирање храна, алкохол и употреба на нелегални супстанци
  9. постојана вознемиреност и желба да се направи нешто поинаку
  10. раздразливост.

Жените можат да поминат и низ средовечна криза. За време на перименопаузата и менопаузата, промените во нивото на хормоните може да предизвикаат промени во спиењето и расположението. Може да се појави неподготвеност за извршување на секојдневните активности. Може да се јави и зголемена анксиозност, депресија, промени во телесната тежина, тешкотии со концентрацијата и намалување на интересот за активности кои претходно се правеле со задоволство.

Различни емоционални сломови исто така можат да бидат причина за оваа промена, како и притисокот на младинскиот терор на кој се изложени жените во 21 век.

Средовечната криза понекогаш се претвора во сериозен психолошки проблем, разговорот со експерт помага да се надмине овој проблем.