20 ГОДИНИ ОД ИНВАЗИЈАТА НА ИРАК: Ирачаните сè уште плаќаат ТЕШКА цена за неправедната војна на Буш, а еве кој е победникот

0

Пред 20 години, на 19 март 2003 година, коалицијата предводена од САД го нападна Ирак.

Американците и нивните британски сојузници изнесоа две тврдења за да го оправдаат невиденото насилно соборување на раководството на една суверена држава: дека претседателот Садам Хусеин поседувал и наводно се подготвувал да користи оружје за масовно уништување и дека неговиот режим бил соучесник во 11 септември. 2001 година, напади врз Америка од страна на Ал Каеда… години. И двете тврдења се покажаа како лажни.

На 18 септември 2001 година, една недела по нападите на 11 септември, принцот Бандар бин Султан, саудиски амбасадор во Вашингтон, го посети американскиот претседател Џорџ В. Буш во Белата куќа.

Како што подоцна ќе се сети Брус Ридел, член на Советот за национална безбедност на Буш, кога претседателот му кажа на амбасадорот дека мисли дека Ирак стои зад нападот, Бандар беше видно збунет.

Принцот, рече Ридел, „му кажал на Буш дека Саудијците немаат докази за каква било соработка меѓу (лидерот на Ал Каеда) Осама бин Ладен и Ирак. Навистина, нивната историја е дека тие биле противници.

Но Буш „беше опседнат со ирачкиот диктатор Садам Хусеин и намерно го доведе во заблуда американскиот народ за тоа кој е одговорен за нападите од 11 септември… Последователно, Соединетите Држави влегоа во војна во Ирак под лажно изговор дека некако ќе се одмаздат на Ал -Каеда“.

Во написот објавен на блогот Lawfare на 11 септември 2021 година, Ридел напиша дека по средбата со Буш во Белата куќа, Бандар приватно рекол дека Саудијците се многу загрижени за тоа каде оди опсесијата на Буш со Ирак. Саудијците беа загрижени дека нападот врз Ирак само ќе му користи на Иран и ќе предизвика сериозни дестабилизирачки ефекти низ целиот регион.

Тоа беше предвидување кое ќе се оствари, со страшни последици кои одекнуваат до ден-денес. Ова е приказна за тоа како САД и нивните сојузници фалсификувале или намерно погрешно ги претставиле разузнавачките податоци за да ја оправдаат инвазијата која, во ретроспектива, се покажала неоправдана.

Тоа е исто така приказна за човечката цена на таа инвазија, за која народот на Ирак продолжува да плаќа висока цена. Како што заклучи студијата за војната од 2019 година објавена од американската војска, само еден победник се појави од годините на граѓанска војна и бунт што следеше по американската инвазија и окупација: Иран.