„24 ЧАСА ПРЕД МАСАКРОТ ПРЕСВРТ, ОД ДЕТЕ ДА СТАНЕ УБИЕЦ“ Експерт: Родителите морале да забележат дека НЕШТО СТРАШНО СЕ СЛУЧУВА

0

Во Белград вчера беше сослушана мајката на момчето кое го изврши масакрот во основното училиште „Владислав Рибникар“ . Таа даде одговори на десет прашања. Курирот дознава дека момчето се предомислило, дека пред масакрот сакало да и се јави на мајка си да дојде да го земе, но сепак решил да го изврши овој страшен масакр.

Неговата мајка била интервјуирана за да се утврди дали имало занемарување или злоупотреба на момчето. Таткото на момчето е во притвор и обвинет за кривично дело против општата безбедност. Какви казни се закануваат за горенаведените дела, кои се обвиненијата и како можат да бидат обвинети родителите чие дете прави тешко кривично дело, но и што е пронајдено во телефонот на момчето убиец и кои од седумте докази би можеле да бидат пресудни. во вештачењето?

Адвокатката Јованка Зечевиќ и специјалистот по судска медицина и постојан судски вештак Љубиша Божиќ разговараа на оваа тема со Снеана Петровиќ, уредничка и водителка на утринската програма Курир ТВ Редакција .

Во оваа ситуација е многу поразлично отколку во слични претходни. Овие злоупотреби беа евидентни и во претходните случаи, со различни повреди на деца, кои беа запоставени и малтретирани. Во оваа ситуација, ова дело е спорно за докажување. Земајќи ги предвид информациите од медиумите, ова е многу контроверзна ситуација поврзана со запоставување, која тешко може да се третира како класично запоставување на детето. Овде, можеби родителите не сакале да ја видат вистинската ситуација на детето и да признаат дека нивното дете има проблеми. Како родител не можам да не забележам нешто во неговото однесување. Родителите мора да бидат свесни за вистинските проблеми што ги има детето, ако ние не сме, тоа треба да падне во занемарување. Конкретно, не сум сигурна дали тоа ќе се третира како кривично дело – вели Јованка Зечевиќ.

Форензичарот ги коментираше сликите од оружјето пронајдено во телефонот на момчето.

– Се што е веќе проверено од лаптопот и телефонот се споредни и не толку важни делови. Ништо не е непознато за злосторството, од движењето до оружјето што го користел. Во целиот случај доминира како некој помлад од 14 години го направил тоа и зошто, и каде се родителите во сето ова. Таткото е во притвор, мајката на распит, тоа е нормално за да не се донесе заклучок. Седум дена на екскурзија спиеше на фотелја, се однесуваше поинаку од другите врсници. Од друга страна, невозможно е до нас во куќата да се случи нешто толку интензивно како преминот од дете во масовен убиец., без да се забележи ништо. Очигледно е дека не е глуп, а дејствијата беа подготвителен и критичен дел и тие 24 часа пред кобниот настан мораа да бидат очигледни на оние околу него. Внимавајте, тоа е 13-годишно момче каде што веќе имаат право на одредена независност. Но, таа опсервација беше на ниво што не го регистрираа, дека нешто кај него обично се крши – вели Божиќ .