3 РАБОТИ КОИ ТРЕБА ДА ГИ ИСФРЛИТЕ ОД ЖИВОТОТ ПО 50 ГОДИНА: Руски писател вели – „Прво ослободете се од ѓубрето, а потоа ќе добиете злато!“

0

Кои 3 работи треба да ги исфрлите од вашиот живот ако имате над 50 години – мудри зборови на рускиот писател Јуриј Левитански!

Без ослободување од старите окови, добрите работи нема да оживеат – таков е законот на животот. Ние се стремиме кон среќата толку многу што не ги разбираме нејзините принципи: прво ослободете се од ѓубрето, а потоа ќе добиете злато”. – напиша рускиот поет Јуриј Левитански .

Заблудата со која за жал се соочуваат многумина е дека животот по 50 години влегува во фаза на стагнација , дека сте го постигнале она што сте можеле и дека започнува период на монотонија. Животот после 50 може да биде магичен, полн со позитивни промени, животни авантури и среќа. Но, за таа среќа да влезе во вашиот живот, треба да се ослободите од некои работи , да го исчистите просторот во срцето, умот и животот и да направите простор за нешто ново и позитивно.

Ви пренесуваме 3 изјави на рускиот писател и поет Јуриј Левитански за тоа што луѓето постари од 50 години треба да исфрлат од својот живот за да бидат посреќни:

1. Треба да ги пуштиме негативните луѓе за да можат да се појават подобри

„Знаете, сите ние бараме нешто убаво, духовно, но апсолутно не знаеме како да се ослободиме од непотребните и оптоварувачки работи. Толку се плашиме да не изгубиме нешто што нема да најдеме ништо подобро, што се трудиме да го зачуваме се: од луѓе до спомени од детството и стари пријателства.Трошиме толку многу енергија држејќи се за се старо што не останува сила за новото и доброто.Оној што не знае да пушти нема да може да ги прими. силата, вклучително и менталната и емоционалната, е ограничена – не е доволна за секого. Замислете соба со средна големина – цврста, но не огромна. Во текот на животот акумулираме многу различни работи: и добри и лоши. Но, дали нешто добро може да влезе во ова Собата ако е полна, извини, со ретки ѓубре? Ништо не може да се смести таму“.

„Исто е и со луѓето на нашиот пат: мораме да можеме да се откажеме од некои. Без разлика дали се работи за исцрпени односи со нашиот сопружник, пријатели или роднини, колеги. Продолжуваме да трошиме енергија по инерција, но ништо не се менува. Години , децении , изгубено време.За да живеат нов здив, нови луѓе, старото понекогаш треба да се пушти – инаку нема да има место за новото, нема да се разбуди ниту силата, ниту можноста да се забележи нешто важно. Не држете се до старото сеќавање на она што одамна го нема исцрпено – пуштете го да си оди“.

2. Треба да се ослободиме од нередот во нашите глави

„Луѓето се многу паметни да ставаат краци во сопствените тркала – толку паметни што не го разбираат тоа. Најдобар начин да се наруши смиреноста и волјата за живот е постојано да истражуваме во минатото. Имаме одлична временска машина – тоа е наречена меморија и ја користиме, за жал, не во наша корист.Сеќавање на убавите времиња со личност која одамна изгубила интерес за нас.Се сеќаваме на нашите млади години со тажна нота на носталгија.Се враќаме на непријатното минато и она што го не сакаме да допираме. Не знаеме како да комуницираме со сегашноста, со тоа каде што сме сега – живееме во нашите мисли“

„Знаете ли зошто луѓето кои беа на работ на смртта радикално го менуваат својот живот? Затоа што во моментот кога смртта е пред нос, човекот не се грижи за минатото – се грижи за сегашноста и иднината, тој одеднаш сфаќа дека најважното време е она на часовникот во моментов, а не она што беше – луѓето го разбираат ова, се ослободуваат од оковите и одат напред . Дискутирањето за минатото е предавство на сегашноста. размислувањето треба да се троши само на она со што можете да комуницирате.Шеткањето со кучето и многуто излегување на свеж воздух е покорисно отколку да размислувате за било што во минатото, бидејќи тоа нема да промени ништо. Секое дејство во сегашноста е многу подобро од мислите од минатото. Како што вели мојот пријател, „Да почнам да живеам во нова куќа,
доволно е да го исчистите таванот од ѓубре, но тоа мора да го направите без жалење“.

3. Ослободете се од сомнежот дека нешто ќе тргне наопаку

„Сомнежот е голема еволутивна работа, дека луѓето не умираат залудно: примитивниот човек гледа антилопа, но за да стигне до неа мора да прескокне карпа од три метри – се сомнева дали ќе падне и дали самиот ќе станете нечија храна. Но, современиот човек буквално е совладан со тие сомнежи, толку му недостасува решителност и способност што ризикува да го претвори во катастрофа“. – вели Јуриј Левитански. „Зошто катастрофа? Затоа што човекот останува во истите услови во кои пораснал, а често и повеќе од тоа – со текот на времето, условите за постоење се влошуваат. Извинете ја популистичката фраза, но таа совршено се вклопува – личноста „оди проток“.

„Да речеме дека човек е роден во семејство со средни или ниски примања и ретко се обидува да оди понатаму – не ризикува, не ја менува својата професија, не се развива. Тој израснал со одреден круг на пријатели – и остана во него.Доби одредено образование – не се труди второ.Т.е., останува во стари услови.А обични луѓе, само се случи, условите стануваат, благо кажано, не најдобри.Деца на милионерите се тие кои можат да се полнат со сомнежи – сè ќе биде во ред со нив, можностите ќе дојдат сами по себе – едноставните луѓе треба да ги бараат, а помалку да се сомневаат. На крајот на краиштата, длабоко во себе совршено добро знаеме кои проблеми треба да ги решиме и што да правиме за да биде подобро, но се сомневаме „дали ќе успее“ – треба да се ослободиме од овие сомнежи, инаку ќе треба да се задоволиме со она што ни паѓа во раце, а често не е она што го сакаме. “