5 причини за чешање во интимната регија: Габичните инфекции не се секогаш проблем

Кога ќе се појави вагинално чешање, повеќето жени веднаш ќе претпостават дека се работи за габична инфекција. Сепак, пред да купите антифунгални лекови без рецепт, проверете дали причината е нешто друго, бидејќи ако третманот е погрешен, можете да направите повеќе штета отколку добро за вашето интимно здравје.

Затоа, експертите препорачуваат да се јавите кај вашиот гинеколог пред да започнете каква било терапија без рецепт.

– Не им препорачувам на жените сами да се лекуваат доколку не се сигурни што е во прашање, како на пример кога станува збор за габична инфекција, која повеќето жени, за жал, ја доживеале барем еднаш. Затоа е важно кога ќе забележите некој гинеколошки проблем; да го посетите вашиот лекар за точна дијагноза – изјави д-р Меј К. Боркард за списанието Women’s Health.

Ова се некои од причините за чешање на интимната регија.

Чешање поради одредени навики

Кога чеша надворешниот дел на вагината или вулвата, можно е да се работи за дерматитис или воспаление на кожата (промени на кожата во вид на осип, рани, плускавци). Причините можат да бидат употребата на тапи жилети, носење тесни панталони , долна облека натопена во пот.

Она што можете да го направите за да го спречите ова е да го менувате вашиот брич по секоја петта употреба, да избегнувате да носите тесна облека направена од неприродни материјали и да не носите испотена долна облека или облека за вежбање долги временски периоди.

Многу лубриканти содржат алкохол, кој може да биде многу иритирачки за вагиналната област

Чешање после сексуален однос

Ако вие и вашиот партнер неодамна користевте ново подмачкување или не нанесете доволно, ова може да биде една од причините.

– Многу лубриканти содржат алкохол, кој може многу да го иритира вагиналниот дел, а некои жени се алергични на латекс, кој е претежно составен дел на кондомите – вели д-р Боркард.

Ако не користите кондоми, добар природен лубрикант е кокосовото масло (запомнете дека маслото може да предизвика пукање на кондомите). Ако користите кондоми, обидете се да најдете лубриканти на база на вода. Ако сте алергични на латекс, постојат кондоми кои не го содржат.

Чешање поради ниско ниво на естроген

Ниските нивоа на естроген најчесто се поврзуваат со менопаузата и ја менуваат pH рамнотежата на вагината, па нејзините ѕидови стануваат суви.

– Последиците се болен однос, чешање, иритација – вели Бочард.

Во овој случај, најдобро е да се консултирате со лекар и можеби да размислите за хормони за замена (има и биоидентични) или да се консултирате со гинеколог за производи кои ја регулираат pH вредноста на вагината.

Чешање предизвикано од средства за хигиена

Премногу сапун може да го наруши балансот на вагиналните бактерии. Средствата за вагинална хигиена не треба да содржат парфеми и треба да бидат што понежни и природни, советува гинекологот.

Природно е вагината да има одреден мирис, но доколку е интензивен и необичен, дефинитивно е причина да посетите гинеколог. Избегнувајте парфимирани производи за интимна нега.

Чешање предизвикано од бактериска вагиноза

Тоа се случува кога има нерамнотежа на различните видови бактерии кои природно живеат во вагината, особено Gardnerella vaginalis. Овој симптом порано се нарекуваше вагинитис, но бидејќи ги нема сите карактеристики на воспаление, терминот повеќе не се користи.

По правило, бактериската вагиноза не предизвикува чешање, но ако се комбинира со габична инфекција или нешто друго, тогаш е присутен чешање. Симптомите се исклучително непријатен вагинален мирис и сивкав исцедок. Сексуално неактивни жени и девојчиња исто така може да добијат вагинитис.

Неопходно е да се пијат антибиотици, а може да помогне и употребата на пробиотици. Во случај на вагинитис, треба да се консултирате со лекар.