5 ЈАПОНСКИ ТЕХНИКИ ЗА УРЕДУВАЊЕ И ЧИСТЕЊЕ НА ДОМОТ: Како да создадете повеќе простор и ги одделите битните работи

Според експертите, ова се 5 јапонски техники за уредување и чистење на домот.

Иако организирањето и чистењето може да биде заморен процес, овие јапонски принципи имаат за цел да ги обноват и оживуваат просторите, што доведува до позитивно влијание врз умот.  Јапонските техники на организирање се познати по тоа што воведуваат ред и хармонија во просторите за живеење, давајќи им приоритет на минимализмот и функционалноста.

Овие техники ја нагласуваат радоста на едноставноста и внимателното расчистување, овозможувајќи ви да го организирате вашиот дом и да создадете атмосфера што е добра за менталното и физичкото здравје. Јапонските техники за ограничување на просторот за живеење ги надминуваат едноставните задачи, но се однесуваат на трансформација, и просторна и духовна . 

1. Ма

Поаѓајќи од јапонските минималистички принципи, експертите предлагаат да го организирате просторот така што ќе ви одговара на вашиот ум. Започнете со прифаќање на концептот „Ма“, намерно користење на просторот што ја вреднува празнината исто како и исполнетоста. Во пракса, тоа значи да се одложат сите непотребни работи, велат од веб-страницата Homes&Gradens.

Кога го организирате вашиот дом, техниката „Ма“ поттикнува:

Расчистување што овозможува просторот да биде поотворен . Постигнување просторна рамнотежа со уредување на мебелот на начин што го балансира просторот. За да го направите ова, избегнувајте пренатрупаност, оставајќи доволно отворени површини за да создадете чувство на проток. Ова исто така важи и за создавање отворени патеки во домот . Целта е да се создаде функционален простор.

2. КонМари

КонМари методот на Мари Кондо е техника за расчистување и организирање која нагласува да се даде приоритет на работите кои носат радост и да се елиминира нередот. Ова е систематски процес со кој предметите се сортираат за да ни дадат чувство на хармонија и мир.

Треба да размислите што сакате да задржите и што ви треба, а што не. Бидејќи само кога ќе одлучите што сакате да заштедите, можете да научите како да ги организирате.

Подредување на работите по редослед: облека, книги, хартии, сентиментални работи; се покажа како најефикасен. Тоа е затоа што работите од најлесно до најтешко, усовршувајќи ја вашата способност за одлучување .

3. Дансари

Даншари е уметност на разбивање на нештата за да се одвои важното од несуштинското.

Даншари е создаден од Хидеко Јамашита, јапонски експерт за отстранување отпад, и е структуриран од три јапонски збора/ликови, кои ги претставуваат трите фази во овој процес.

Ден 1 (Одбијте): Донесете јасна одлука да исчистите и да се ослободите од непотребните работи. Овој процес се однесува на ослободување од материјална приврзаност.

2. Ша (одложување): Следно, ослободете се од работите што ги идентификувавте како непотребни во фазата „ден“. Овој чекор е да се ослободите од работите кои повеќе не служат за некоја цел или не носат радост и мир .

3. Ри (Одвоен): Одвојте се од вашата приврзаност кон материјалните добра. Оваа идеја за одвојување од сентименталниот неред вклучува развивање на начин на размислување што ги цени искуствата и односите над материјалните работи.

Оваа техника е за поедноставување на вашиот животен простор за да се создаде поисполнета и похармонична средина. Ова е во согласност со минималистичкиот начин на живот.

4. Осоуџи

Oosouji е техника за новогодишно чистење и организирање  која симболизира нов почеток, а наменета е да го исчисти домот и умот, дејствувајќи како начин да се постигне ментален ред преку физичкиот ред и терапевтскиот чин на чистење.

Културното значење на Oosouji е тоа што е негативно да се остави недовршената работа, така што ова е совршена можност да се заврши она што е започнато за да може да тече енергијата . Оваа задача традиционално се изведува на 28 декември (но ништо не ве спречува да ја практикувате во текот на целата година).

За да ја користите оваа техника, започнете со креирање јасен план. Идентификувајте ги областите од вашиот дом кои бараат внимание и испланирајте ги задачите по важност и итност .

1. Исчистете соба по соба, донирајте, рециклирајте или фрлете ги работите што повеќе не ви требаат или не ги користите.

2. Исчистете длабоко, посветувајќи посебно внимание на тешко достапните и често запоставени области.

3. Организирајте го вашиот дом, стратешки распоредувајќи ги предметите за да го максимизирате просторот и практичноста. Оценете го распоредот на мебелот за да добиете најефективна функционалност. 

5. Методот 5S

Методот 5S претставува пет јапонски зборови, секој почнува со буквата „S“, кои претставуваат различни принципи на организирање и одржување на продуктивна работна средина.

1. Сеири (Сорт): Поминете низ она што го имате и ослободете се од работите што не ви требаат, чувајќи ги само најважните.

2. Сејтон (Стави ред): Организирај го она што останува логично и ефикасно .

3. Сеисо (Сјај): Исчистете и проверете сè добро. Ова треба да се прави редовно и на распоред.

4. Сеикетсу (стандардизација): Размислете за едноставни начини за одржување на просторот организиран на долг рок.

5. Шицуке (одржување): Држете се до тие навики додека не почувствувате дека влегле во вашата животна рутина.