6 НАВИКИ КОИ ВЕ ПРАВАТ АНКСИОЗНИ И ПОД СТРЕС: Што треба да избегнувате за подобро ментално здравје

0

6 навики кои предизвикуваат стрес, анксиозност и исцрпеност – како да се ослободите од нив и да спречите негативните емоции да ви го исполнат животот!

Честопати одговорноста за нашите негативни состојби им ја припишуваме на другите, околностите, времето, но понекогаш треба да ги бараме причините за стрес, анксиозност и исцрпеност во себе. Постојат одредени навики кои можат да бидат поттик за стрес и исцрпеност – еве 6 од кои треба да се ослободите:

  1. Важно vs. итно – Некои работи се итни, а некои се важни. Сфаќајќи ја секоја задача како итна, брзо ќе почнете да доживувате стрес. Поставете ги вашите приоритети, односно она што е важно и не обидувајте се да правите сè одеднаш.
  2. Настојувате да направите сè сами – Можеби сте таков човек кој мисли дека барањето помош е знак на слабост. Мора да бидете во можност да им верувате на другите луѓе и да не одбивате помош доколку ви биде понудена.
  3. Избегнување тешки разговори – Стравот да не ги влошите работите само ве тера да се затворите и да се држите за ставот што не ви се допаѓа. Иако од овие разговори може да произлезат емоции и непријатност, кажувањето на она што треба да се каже речиси секогаш резултира со одредено олеснување.
  4. Акутна реакција на критики – Поточно, преземање на критиката премногу лично. Понекогаш можеби не ве критикуваат вас, туку дел од вашата работа, но вие често земате сè „при срце“ и критиката можете да ја сфатите како предизвик или навреда. Обидете се да научите од нив и да размислите за сопствените постапки и едноставно отфрлете ги критиките кои се неосновани.
  5. Споредете се со другите луѓе – Ова се должи на постојаното споредување со другите. Почнувате да ги игнорирате сопствените лични достигнувања и се обидувате да постигнете резултати како „некој“. ДРУГИ луѓе ве водат во остварувањето на ВАШИТЕ цели. Дури звучи апсурдно…
  6. Чувствувате дека секој избор што го правите е погрешен – Не сте сигурни во вашите одлуки и избори. Вината продолжува да ве прогонува, што доведува до стрес. Фокусирајте се прво на себе и водете се од вашите принципи кога донесувате одлуки.