78 години од атомската бомба

Хирошима ја одбележува 78- годишнина од атомската бомба која беше фрлена врз овој јапонски град. Властите ја искористија можноста да ја критикуваат поддршката за нуклеарното оружје во руско-украинскиот конфликт.

Во мај на самитот на Г7 во Хирошима беше издадена заедничка изјава за нуклеарно разоружување. Во нападот во 1945 година загинаа 140 илјади луѓе.