9 трикови кои ги ублажуваат симптомите на желудочна киселина

0

Како да се ослободите од желудочната киселина? 9 едноставни промени во вашиот животен стил и ќе се чувствувате подобро, тврдат истражувачите од Харвард

Ако звучите малку рапаво и често ве боли грлото, можеби сте се заразиле со некој од сегашните вируси. Но, ако овие симптоми траат долго, многу е поверојатно да имате сериозни напади на желудочна киселина.

Зошто се јавува стомачна киселина?

За оваа појава е одговорна слабоста на долниот езофагеален сфинктер. Тоа е мускулот што го контролира преминот помеѓу хранопроводникот и желудникот. Ако не се затвори целосно, стомачната киселина и храната се враќаат во хранопроводникот. Медицинскиот термин за стомачна киселина е гастроезофагеален рефлукс. Рефлуксот на киселина може да предизвика болно грло и засипнатост и буквално може да остави лош вкус во устата.

Што е ГЕРБ – гастроезофагеален рефлукс?

Кога киселинскиот рефлукс не е минлива работа, туку произведува постојани и постојани симптоми, тогаш тој медицински е означен како состојба наречена гастроезофагеално рефлуксно нарушување или ГЕРБ. Симптомите на ГЕРБ може да вклучуваат:

металоиди – болка во горниот дел на стомакот и градите – најчестиот симптом на ГЕРБ
содржината на желудникот се враќа преку хранопроводот во грлото или устата, што може да предизвика да вкусите храна или киселина во стомакот
болка во градите
гадење
проблеми со голтањето или болка при голтање
лажни симптоми на настинка :   хронична кашлица или засипнатост.

Ако не се лекува, ГЕРБ може да доведе до посериозни здравствени проблеми. Во некои случаи, можеби ќе ви требаат лекови или операција. Сепак, многу луѓе можат да ги подобрат симптомите на ГЕРБ само со усвојување на вистинските навики.

Како да се ослободите од желудочната киселина?

Ако сте имале повторени епизоди на горушица – или какви било други симптоми на рефлукс на киселина – можете да го пробате следново:

1. Јадете умерено и бавно

Кога желудникот е многу полн, повеќе киселина се враќа во хранопроводникот. Доколку се вклопи во вашиот распоред – јадете почесто и помалку, најдобро би било да имате 5 наместо 3 оброци.

2. Избегнувајте одредена храна

На луѓето со рефлукс на киселина им се препорачува да исфрлат одредени видови храна од нивната исхрана:

Пеперминт
масна храна
зачинета храна
домати
кромид
лук
кафе
чај
чоколадо
алкохол.

3. Не пијте газирани пијалоци

Тие ве тераат да подригнувате, што испраќа киселина во хранопроводникот. Пијте обична вода наместо газирана вода.

4. Останете будни после јадење

Кога стоите, па дури и седите, самата гравитација помага да се задржи киселината во желудникот, каде што и припаѓа. Завршете го јадењето три часа пред да одите во кревет. Ова значи дека нема дремки веднаш по ручекот, ниту доцни вечери или полноќни закуски.

5. Не се движите премногу брзо

Избегнувајте енергично вежбање неколку часа после јадење. Прошетка по вечерата е во ред, но понапорниот тренинг, особено ако вклучува свиткување, може да испрати киселина во хранопроводникот.

6. Спијте на нагорнина

Идеално, вашата глава треба да биде околу петнаесет до дваесет сантиметри повисока од вашите стапала. Можете да го постигнете тоа со користење на екстра високи кревети или перници од пена ГЕРД.

7. Намалете ги килограмите доколку се советува

Зголемената тежина ја проширува мускулната структура која го поддржува долниот езофагеален сфинктер, намалувајќи го притисокот што го држи сфинктерот затворен. Ова доведува до рефлукс и горушица .

8. Ако пушите, престанете

Никотинот може да го релаксира долниот езофагеален сфинктер.

9. Проверете ги вашите лекови

Некои ЛЕКОВИ – вклучително естроген во постменопауза, трициклични антидепресиви и антиинфламаторни лекови за болка – можат да го релаксираат сфинктерот, додека други – особено бифосфонати како што се алендронат (Фосамакс), ибандронат (Бонива) или рисдронат (Актонел), кои се земаат за да се зголеми густина на коските – може да го иритира хранопроводникот.