Apple забележа најголем пад во продажбата од 2019 година

Продажбата на iPhone падна за повеќе од осум проценти, а продажбата на Mac за 29 проценти.

Вкупната продажба на Apple падна за пет отсто во однос на претходната година во текот на првиот фискален квартал, кој заврши на 31 декември 2022 година, што е најголем пад од 2019 година, јавува Анадолија.

Приходите на Apple паднаа на 117,2 милијарди долари во периодот октомври-декември 2022 година од 123,9 милијарди долари во истиот период во 2021 година, според кварталниот извештај за заработка на глобалниот технолошки гигант со седиште во САД во четвртокот.

Пазарната проценка беше 121,1 милијарди долари во вкупната нето-продажба за трите месеци до декември 2022 година.

Продажбата на iPhone падна за повеќе од осум отсто, а продажбата на Mac падна за 29 отсто во истиот период, што резултираше со пад на профитот од 13 отсто на годишно ниво на 30 милијарди долари.

Нето добивката на компанијата беше 34,6 милијарди долари во истиот квартал од претходната година.