Google ги прикажува вашите податоци кога го внесувате вашето име во пребарувањето? Еве како да ги отстраните

Можете да ги отстраните телефонскиот број, е-поштата и домашната адреса од резултатите од пребарувањето на Google што се појавуваат кога го пишувате вашето име.

Функцијата „Отстрани го овој резултат“ моментално е во бета-тестирање. Оваа функција може да биде корисна алатка за бришење на некои од вашите лични податоци од пребарувањето на Google.

Но, тоа не значи дека податоците се отстранети од целата веб-страница или од која било одредена веб-страница. Сè уште ќе постои, но нема да се појави кога ќе го внесете вашето име во пребарувачот на Google, што ќе им отежне на луѓето да ги најдат тие информации.

Ако само сакате да го отстраните вашиот телефонски број, е-пошта или домашна адреса, еве како можете да го направите тоа:

  • Пребарајте го вашето име на Google.
  • Кликнете на трите вертикални точки до веб-страницата што ги содржи податоците што сакате да ги отстраните.
  • Кликнете Отстрани резултат во горниот десен агол.
  • Ќе се појават пет опции. За телефонски број, е-пошта и домашна адреса, изберете Ги покажува моите лични информации за контакт. За други барања, притиснете ја стрелката до другите полиња.
  • Кликнете на стрелката десно и потоа Продолжи три пати откако ќе ги прегледате условите на Google и ќе се најавите на сметката на Google што сакате да ја поврзете.
  • Внесете го вашето име и соодветните информации за контакт за она што сакате да го отстраните. На пример, ако се обидувате да го исчистите вашиот личен телефонски број, проверете дали е внесен.
  • Кликнете Продолжи.
  • Кликнете Испрати.
  • Можете да кликнете Готово за да се вратите на страницата за пребарување на Google.
  • Ако сакате да ги прегледате вашите барања, кликнете на полето Оди до барање за отстранување.

Постапката може да потрае неколку дена. Google ќе ве извести за одлуката за отстранување преку адресата на е-пошта што ја внесовте. Може да ја проверите и вашата активност на Google за да го видите статусот на вашето барање.