Oслепела поради филери од интернет: Сама си го инјектирала и сега минува низ пекол

Компликациите настанале откако таа вбризгала филер што претходно го купила преку Интернет.

Младата жена го изгубила видот поради компликација предизвикана од вбризгување дермален филер и моментално е хоспитализирана во Ургентниот клинички центар во Љубљана.

Филерот го купила на Интернет, на еден од најпознатите и најголемите сајтови, застанала пред огледалото и сама го вбризгала во кожата на челото без претходно да знае за такви естетски зафати. Се појавиле компликации, па таа набрзо изгубила од вид што било на едното око, па дури следниот ден побарала лекарска помош.

„Имаме околу час, час и половина да го раствориме, а во овој случај понекогаш се случува видот целосно да не се врати“, објасни Катарина Вујковац Махмутовиќ од Универзитетската болница Љубљана, специјалист по пластика, реконструктивна и естетика. операција.

Како што објаснува експертот од оваа институција, жената го вбризгала филерот директно во вената, што доведува до затнување на вената која храни еден дел од лицето, а може да се рефлектира и во артеријата што го храни окото. Најризичното подрачје е помеѓу веѓите и се нарекува глабела (линии на веѓи, брчки меѓу веѓите), а таа област е богата со крвни садови.

Експертите предупредуваат дека ова никогаш не треба сами да го правите, ниту да им го препуштате на рацете на оние кои не се медицински обучени ниту за најнеопходните козметички третмани, пишува словенечки „24 сата“.