Активен Таг

МОН

МОН: “Платите на наставниците од овој месец се зголемуваат за 15 проценти“

Платите на наставниците и на другите вработени во основните и средните училишта продолжуваат да се зголемуваат. Како резултат на заложбата за создавање квалитетно образование кое се темели на мотивирани наставници, министерот за

МОН: “Електронски се поднесуваат документи за продолжување на ученичките стипендии, рокот завршува…

Сите корисници на ученичка стипендија кои правото го оствариле во некоја од изминатите учебни години, а кои ги исполнуваат договорните услови за негово продолжување, заклучно со 30 септември потребно е преку порталот

МОН: “Студентите да ги подигнат наменските платежни картички за субвенциониран студентски оброк“

Студентите од втора и повисоките години на студии кои аплицирале и ги исполниле условите за субвенциониран студентски оброк, за што добиле потврда од Министерството за образование и наука, заради остварување на правото, како следен чекор

ВЛАДАТА ОДЛУЧИ – УЧЕНИЦИТЕ ЌЕ КОРИСТАТ И ПРОЛЕТЕН РАСПУСТ! МОН: “Одмор од од 29. април до 5.…

Во учебната 2023/2024 основците и средношколците ќе имаат и пролетен распуст во периодот од 29. април до 5. мај, а учебната година ќе трае до 17. јуни, соопшти Министерството за образование и наука (МОН). Владата на денешната седница,

МОН: “Континуирано организирање обуки за јакнење на професионалните компетенции на наставниците“

Еден од трите аспекти на образовниот систем во кои вложува Министерството за образование и наука, заедно со другите надлежни институции и со поддршка од меѓународните партнерски организации, покрај инфраструктурата и наставните програми и

Јетон Шаќири го поздрави надминувањето на застојот во работата на собраниската комисија за…

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири е задоволен што по две години пауза, поради политички превирања, продолжи со работа собраниската матична комисија, информира Министерство за образование и наука.  „Драго ми е што членовите

Јетон Шаќири: “Со планот за реконструкција на 50 училишни објекти до подобри услови за…

„Обезбедувањето подобри услови за одвивање на воспитно-образовниот процес е еден од приоритетите на Министерството за образование и наука. Тоа е важен услов за подобрување на квалитетот на образованието, затоа што училишна средина

Бујар Османи уверува: “Суштинските причини за отпор кон уставните измени се веќе надминати, останати…

Уставните измени се неопходни за да се фати чекорот во овој исклучително важен историски момент и не смееме да ја пропуштиме шансата. Едвај успеавме од историските прашања и Историската комисија како столб на односите со Бугарија да

ДИЦ: “Државниот матурски одбор ќе се произнесе дали и какви санкции ќе има за нарушеното полагање на…

Државниот испитен центар (ДИЦ) најпрофесионално во рамките на своите надлежности ја спроведе државната матура, соопшти ДИЦ откако Министетството за образование и наука од него побара да ја лоцира одговорноста за пропусот во полагањето на

Министерот Јетон Шеќири уверува: “Учебници ќе има од 1. септември“

„Први септември ќе не најде поподготвени. Дефинитивно учебници ќе има затоа што ги немаме предизвиците од претходната учебна година“, вели министерот за образование и наука Јетон Шаќири по доделувањето грантови во рамки на проектот на ОБСЕ