TikTok ќе им овозможи на креаторите да наплаќаат за пристап до нивните видеа

Во TikTok размислуваат за начини да им овозможат на корисниците да монетизираат содржина на нивната социјална мрежа.

Големите социјални мрежи постојано се во битка за креатори кои создаваат квалитетна и вирална содржина и привлекуваат милиони следбеници и прегледи. Она што ќе го привлече секој креатор се парите, односно колку пари може да заработат со објавување на својата содржина на платформите.

Затоа TikTok има добри вести за сите креатори кои сакаат да заработат преку мрежата. Како што пренесуваат технолошките медиуми, компанијата сега подготвува нови опции со кои сака да го зголеми бројот на корисници и активноста на постоечките корисници, но и да овозможи дополнителна заработка.

Иако сè уште не се познати конкретни детали, гласините велат дека наскоро креаторите на TikTok може да почнат да наплаќаат за пристап до видеата што ги објавуваат . На Neowin, тие споменуваат дека креаторите би можеле да одредат цена за поединечни видеа, па затоа не споменуваат месечна претплата. За да пристапат до такви видеа, корисниците би платиле цена од, на пример, 1 долар или што и да одредат инфлуенсерите.

Слична опција претходно воведе и Инстаграм, преку која креаторите и инфлуенсерите имаат можност да заклучат дел од содржината само за претплатниците.

Ова не е единствениот начин на кој TikTok сака да заработи пари на својата мрежа, и тие повторно размислуваат за т.н. фонд за творци. Таков фонд беше воведен уште во 2020 година и вклучуваше вкупна награда од дури една милијарда долари, од кои социјалната мрежа плаќа одредени суми на креаторите за нивните популарни видеа. Новиот круг од овој награден фонд веќе се тестира на некои пазари и наскоро треба да стане достапен, меѓу другите, и во САД.

Ќе биде интересно да се види дали TikTok ќе направи промени околу овој фонд бидејќи корисниците го критикуваа претходниот фонд за ограничување на заработката на креаторите. Всушност, корисниците понекогаш заработиле неколку долари на видеа со милиони прегледи.

Гласините кои доаѓаат од извори запознаени со ситуацијата во TikTok велат дека компанијата ќе го зголеми лимитот за луѓе кои можат да учествуваат во исплатите од фондот на 100 илјади следбеници, а приоритет ќе имаат креаторите кои објавуваат подолги видеа.