Кој го чува овој човек? За да се заштити Лукашенко ја применува тактиката на обезбедување на Садам Хусеин – Еве за што се работи…

Еден од најголемите поддржувачи на она што го прави Владимир Путин, не само во Украина, туку воопшто, е претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко. Неговата поддршка за рускиот претседател се чини дека секој ден станува се посилна. Многу извори велат дека ова е еден вид возвратна услуга бидејќи Путин сиве овие години го одржувал на власт. Но, Лукашенко не остава ништо на случајноста. Тој има детален план како да се спаси, дури и во ситуации кога животот би му бил загрозен.

Едно од главните прашања за него е – кога ќе замине од власт? Очигледно не наскоро.

Она што не смееме да го заборавиме е дека пред речиси точно две години, на 24 август 2020 година, Александар Лукашенко даде јасен одговор на сè пожестоките повици да ја напушти власта, пристигнувајќи во неговата претседателска палата со карабинска верзија на автоматската пушка АК-74, која обично се издава на пилоти, екипаж на возила и специјални сили поради неговата мала големина.

Во тоа време, на снимките на државната телевизија се гледа и 15-годишниот син на Лукашенко, Николај, како носи оружје.

Употребата на семејството како последна линија на одбрана против потенцијалните предавници е стара колку и самите диктатури. Според безбедносните детали на поранешниот ирачки диктатор Садам Хусеин, Лукашенко има добро воспоставен план во време на криза.

„Не можете да му верувате на никого што мисли дека може да ве замени или има корист од тоа што ќе ве заменат, а тоа ги вклучува вашите министри, телохранители, возачи, па дури и некои членови на семејството“, рече Абу Иса, кој вели дека како Палестински христијанин бил специјално регрутиран да биде член на Специјалната републиканска гарда која ги штитеше палатите на Садам Хусеин, бидејќи тој не беше Ирачанец или муслиман и затоа никогаш не можеше да се надева дека може да го замени Садам.

„Најблиските телохранители би требало да бидат членови на семејството, а тоа ги вклучува и синовите на Садам, Удај и Кусаи. Тие секогаш носеле пиштоли за да се заштитат себеси и својот татко од луѓето околу нив. Можете да ја имате целата моќ на светот, но вашите телохранители или Министрите мора да знаат дека ќе ги убиете ако ве предадат. Демонстрантите не се закана, луѓето на кои им велите да пукаат на демонстрантите се луѓето кои можат да ве предадат“.

Еден белгиски разузнавач ја опиша потребата од лично оружје како негативна страна на владеењето како автократ.

„Повеќето демократски избрани функционери не мора да носат оружје за да ги задржат своите работни места, но ако сте Лукашенко или Садам или Гадафи, навистина не е паметно да се биде единствениот во просторијата без пиштол.

Западното разузнавање сугерира дека Лукашенко е повеќе загрижен за неговата лична безбедност отколку што кажува: тој во неколку наврати е фотографиран како држи пиштол.

„Кога диктаторите сами ќе почнат да носат оружје, тоа обично е знак дека се загрижени од внатрешните закани, а не од демонстрантите“, рече припадник на белгиското воено разузнавање кое ги следи операциите на руското разузнавање.

Безбедноста за Лукашенко е организирана како и кај повеќето автократи, има концентрични кругови и безбедносниот систем е дизајниран така што ниту една група или министерство – војска, домашна безбедност, разузнавачки служби – не е во позиција да го убие или смени шефот на државата“, изјави официјално лице за Инсајдер.

„Но, на крајот, околу Лукашенко мора да има луѓе со оружје за да го заштитат. Неговото позирање со пиштол, потоа неговиот вооружен син тинејџер – сето тоа сигнализира дека е подготвен да убие секого што ќе стане отворена закана за него“.